Anketa Dela: Zaupnica Bratuškovi

Bratuškova bo na kongresu premagala Jankovića. Spomenik domobrancem v Grahovem brez podpore.

Objavljeno
13. april 2014 19.37
Posodobljeno
14. april 2014 06.00
jer/Alenka Bratušek
Zoran Potič, notranja politika
Zoran Potič, notranja politika

Ljubljana – Če se bo predsednica vlade Alenka Bratušek odločila preveriti zaupanje v državnem zboru, ga bo tudi dobila, je prepričana javnost v tokratni raziskavi javnega mnenja. Takšen razplet pričakujejo tudi na kongresu PS.

V prvi raziskavi javnega mnenja v aprilu smo se posvetili politični krizi, ki je nastopila po napovedi, da bo premierka Alenka Bratušek preverila zaupnico v državnem zboru in izzvala Zorana Jankovića za vodenje PS. Anketa razkriva, da sodelujoči pričakujejo, da bo Bratuškovi uspel veliki met. Tako ne dvomijo, da bo dobila zaupnico med poslanci, prav tako ne, da bo premagala ustanovitelja PS.

Zanimiv je podatek, da skoraj vsi, ki so v anketi odgovorili, da bi volili največjo vladno stranko ali z njo simpatizirajo, pričakujejo zmago Bratuškove. Sodelujoče smo spraševali tudi, ali naj vlada nadaljuje delo ali pa se odpravimo na predčasne volitve. Po mnenju večine bi bilo najbolje, da bi vlada končala mandat.

Predčasne volitve niso odgovor na politično krizo

Skoraj polovica sodelujočih v anketi Dela se strinja z odločitvijo premierke Alenke Bratušek, da preveri podporo v državnem zboru. Pri tem pa jih večina meni, da bo zaupnico dobila. Tudi zmago na kongresu PS pripisujejo njej, pri čemer tako menijo predvsem simpatizerji stranke.

Predsednica vlade Alenka Bratušek je po zapletih z glasovanjem o interpelaciji zoper notranjega ministra Gregorja Viranta sprejela dve ključni odločitvi, s katerima namerava presekati politično krizo, v kateri se je znašla Slovenija.

Pri tem, da se je odločila vložiti zaupnico v državni zbor, jo podpira 47 odstotkov anketiranih, drugačnega mnenja je 36 odstotkov vprašanih, medtem ko se jih 17 odstotkov ni znalo odločiti. Vložitev zaupnice podpirajo podporniki PS in SD, starejši in anketiranci z visokošolsko izobrazbo, medtem ko je ne podpirajo podporniki SDS in mlajši.

Mnenja, ali bo na kongresu PS zmagala Bratuškova ali Zoran Janković, so v anketi razdeljena. Rahla večina jih stavi na Bratuškovo (41 odstotkov), malo manj (38 odstotkov) na Jankovića, medtem ko se jih 21 odstotkov ni znalo opredeliti. Pri tem bi lahko bil zanimiv podatek iz ankete, da je v zmago Bratuškove prepričanih kar 90 odstotkov podpornikov PS.

V tokratni anketi nas je zanimalo tudi, kakšen politični razplet bi bil po mnenju anketiranih najboljši v prihodnjih tednih. Malo manj kot polovica (46 odstotkov) vprašanih meni, da naj vlada nadaljuje delo do konca mandata, predčasne volitve podpira 35 odstotkov anketiranih.

Bo vladi uspelo zapolniti vrzel v proračunu, ki je zazijala potem, ko je ustavno sodišče razveljavilo zakon o nepremičninskem davku? Ne, je prepričanih 65 odstotkov vprašanih, 31 odstotkov pa jih meni, da bo to vladi vendarle uspelo.

Na koncu nas je zanimalo tudi, kaj menijo o postavitvi spomenika domobrancem v Grahovem na Notranjskem. Več kot polovica (54 odstotkov) vprašanih dejanju Nove Slovenske zaveze, ki je financirala in oblikovala spomenik, nasprotuje, podporo so dobili pri 28 odstotkih sodelujočih v anketi, 18 odstotkov pa se o tem vprašanju ni želelo izreči.

***

Naročnik ankete je uredništvo Dela. Telefonsko anketiranje je na reprezentativnem vzorcu 406 odraslih državljanov 7. in 8. aprila 2014 opravil oddelek za tržne raziskave Dela Stik. Nekatera odstopanja sociodemografske sestave anketirancev glede na sestavo odraslega prebivalstva Slovenije popravlja uteževanje s kombiniranimi utežmi.