Anketa Dela: Zdravnika za ministra

Z odstopom ministrice za zdravje Alenke Trop Skaza se strinja skoraj polovica anketiranih v raziskavi javnega mnenja.

Objavljeno
30. marec 2014 21.42
Zoran Potič, notranja politika
Zoran Potič, notranja politika
Ljubljana – Z odstopom ministrice za zdravje Alenke Trop Skaza se strinja skoraj polovica anketiranih v raziskavi javnega mnenja. Javnost je tudi spregledala vzrok za to potezo – odstopila je zaradi interesov podjetja njenega moža.

Ministrica za zdravje Alenka Trop Skaza je odstopila po slabem mesecu ministrovanja. V tokratni anketi nas je zanimalo, ali se sodelujoči strinjajo z njeno potezo. Takšnih, ki so se strinjali, je bila slaba polovica, odstopa ni podprlo 31 odstotka vprašanih, 22 odstotkov pa se jih ni znalo opredeliti. Anketirane smo vprašali tudi, kateri vzrok za odstop se jim zdi najbolj verjeten. Največ, dobra tretjina, vidi vzrok za odstop v interesih moževega podjetja. Petina jih meni, da se je poslovila zaradi pritiskov lobijev, prav tako petina jih meni, da je bila ministrica premalo usposobljena za vodenje takšnega resorja. Odstop zaradi diskvalifikaciji in obtožb o korupciji ali da je imela ministrica premalo debelo kožo, je navedlo le nekaj odstotkov anketiranih.

Koga za novega ministra

Nato nas je zanimalo, kdo bi bil najprimernejši minister za zdravje. Večina, 55 odstotkov, meni, da bi minister moral biti zdravnik. Da bi to moral bi menedžer, jih meni 16 odstotkov, Karl Erjavec (ki je pred tem začasno vodil ministrstvo za zdravje, poleg ministrstva za zunanje zadeve) je dobil šest odstotkov glasov, za premierko Alenko Bratušek, ki bi prevzela še ministrstvo za zdravje, pa so se odločili le trije odstotki vprašanih. Če bi upoštevali rezultate Delove ankete, ima koalicija odgovor na dlani, kdo naj bo minister za zdravje. To naj bo zdravnik (Danijel Bešič Loredan se je v soboto sestal s premierko), in ne premierka, ki je o tej možnosti tudi že razmišljala.

Referendum z nizko udeležbo

Potem ko je SDS uspelo zbrati več kot 40.000 podpisov za izvedbo referenduma o arhivski noveli, nas je zanimalo, ali anketirani podpirajo zakon o arhivih. Iz odgovorov bi lahko sklepali, da je javnost razdeljena – 42 odstotkov sodelujočih v anketi ne podpira zakona, 38 odstotkov ga podpira, 20 odstotkov pa se jih ni znalo opredeliti. Podrobnejši vpogled v statistične značilnosti pokaže, da nadpovprečno podporo zakonu izražajo upokojenci.

Naslednje vprašanje pred razpisom referenduma je bilo, ali se sodelujoči v anketi nameravajo udeležiti tega referenduma. Udeležbo je napovedalo 34 odstotkov vprašanih, kar je na povprečni ravni dejanske udeležbe na dosedanjih referendumih. A pri tem je treba opozoriti tudi na izkušnjo iz preteklosti, da je dejanska udeležba običajno manjša od napovedi raziskav javnega mnenja. Referenduma o arhivih se ne namerava udeležiti 61 odstotkov, pet odstotkov vprašanih pa se jih ni znalo opredeliti. Referenduma bi se v večjem številu udeležili podporniki SDS in upokojenci.

Slovenska javnost je razdeljena tudi ob vprašanju enakopravnosti moških in žensk. Ob minulih praznikih dnevu žena in materinskem dnevu nas je zanimalo mnenje, ali sta oba spola enakopravna v slovenski družbi. Rahla večina (53 odstotkov) jih meni, da moški in ženska nista v enakopravnem položaju, da je temu tako, pa jih meni 46 odstotkov anketiranih.