Anketa Mediane: Tudi na parlamentarnih volitvah bi prepričljivo zmagala SDS

SDS bi namreč prejela 25,3 odstotka glasov in bi zasedla 28 poslanskih sedežev.

Objavljeno
25. maj 2014 22.44
mpi Uskladitev koalicijske pogodbe
Mo. Z., Delo.si, STA
Mo. Z., Delo.si, STA
Ljubljana - Če bi bile danes tudi parlamentarne volitve, bi - prav tako kot na evropskih volitvah - prepričljivo zmagala SDS, za katero bi glasovalo dobrih 25 odstotkov volivcev, kaže anketa, ki jo je ob vzporednih volitvah izvedla Mediana.

SDS bi namreč prejela 25,3 odstotka glasov in bi zasedla 28 poslanskih sedežev. Stranka Mira Cerarja bi dobila 11,1 odstotka glasov, v parlament pa bi se uvrstilo 12 njenih poslancev. Sledila bi stranka Desus z devetimi odstotki glasov in desetimi poslanskimi sedeži, na četrto mesto pa bi se uvrstila stranka Igorja Šoltesa z 8,2 odstotka glasov in devetimi sedeži v DZ.

Sledi stranka SD, ki bi jo podprlo 8,1 odstotka vprašanih in bi ji pripadlo devet poslanskih mandatov, s 7,9 odstotka glasov pa bi osem sedežev v DZ zasedla NSi. V državni zbor bi se s po štirimi sedeži uvrstili še Združena levica (4,4 odstotka), stranka Alenke Bratušek (4,3 odstotka) in SLS (štiri odstotke).

Stranke na levem političnem polu bi skupaj tvorile večino v državnem zboru, saj bi dobile 48 sedežev: Stranka Mira Cerarja (12), Desus (10), stranka Igorja Šoltesa (9), SD (9), Združena levica (4) in stranka Alenke Bratušek (4).

Inštitut Mediana je namreč ob današnjih vzporednih volitvah, ki jih je na vzorcu 7966 anketirancev za TV Slovenija in POP TV opravil ob volitvah v evropski parlament, anketirancem zastavil tudi vprašanje, koga bi volili, če bi bile danes parlamentarne volitve.