Anketa: Tesno med SDS in NSi-SLS

Če bi bile evropske volitve v nedeljo, bi bila največje podpore deležna lista SDS.

Objavljeno
21. marec 2014 20.28
Zoran Potič, notranja politila
Zoran Potič, notranja politila
Ljubljana – Če bi bile evropske volitve v nedeljo, bi bila največje podpore deležna lista SDS, ki bi jo vodil Milan Zver. Tik za petami bi jim sledila skupna lista NSi in SLS z nosilcem liste Lojzetom Peterletom. Na tretjem mestu pa bi bila lista SD z nosilcem Igorjem Lukšičem.

Presenetljivo dober rezultat bi dosegla SNS z nosilcem Zmagom Jelinčičem (9,7 odstotkov), ki sicer ni napovedal, da se bo podal na evropske volitve. Na petem mestu bi bil Jelko Kacin z LDS (5,3 odstotkov), DL Gregorja Viranta s 3,8 odstotki, ravno toliko Desus z Ivom Vajglom, pa Solidarnost z Jožetom Pirjevcem, Združena levica z Luko Mescem in povsem na dnu Pozitivna Slovenija z Melito Župevc kot domnevno nosilko liste.

Takšen vrstni red smo dobili na podlagi meritev dveh tednov, ki smo jih izvajali 12. in 13. marca ter 18. in 19. marca. Skupni vzorec je bil 812, upoštevali smo zgolj tiste, ki bi se zagotovo ali verjetno udeležili volitev, teh pa je bilo 481.

Glede na interval zaupanja pri listah SDS (med 16,1 in 23,1 odstotkov) in NSi-SLS (med 13,5 in 20,1 odstotkov) lahko ugotovimo, da med njima ni statistično značilnih razlik, zaradi česar bi lahko bil na vrhu tudi drugačen vrstni red.

Seštevek podpore posameznih list po političnih skupinah na evropski ravni nam razkriva, da ima konservativna stranka (EPP) v Sloveniji potencial štirih ali petih poslanskih mandatov, socialni demokrati enega, prav tako liberalna lista (Alde); enega pa bi lahko pripisali ostalim.