Erjavec: Lahko smo veliki optimisti

Slovenija je na arbitražnem sodišču v Haagu predstavila svoje argumente v zvezi s stikom z odprtim morjem.

Objavljeno
06. junij 2014 09.43
Posodobljeno
06. junij 2014 09.43
 Z. P, D. V., STA
Z. P, D. V., STA
Ljubljana – Minister za zunanje zadeve Karl Erjavec po nastopu pred arbitražnim sodiščem ni skrival zadovoljstva. »Zdi se mi, da bo naša argumentacija prepričala arbitre, lahko smo veliki optimisti,« je izjavil. Arbitražni postopek se bo nadaljeval v ponedeljek.

Z drugim dnem nastopa slovenske odvetniške ekipe se je danes končal prvi teden ustnega dela arbitražnega postopka pred arbitražnim sodiščem v Palači miru v Haagu, ki mora na podlagi sporazuma med Slovenijo in Hrvaško določiti potek meje med državama na kopnem in morju, predvsem pa stik Slovenije z odprtim morjem.

V ponedeljek bo predstavitev svojih argumentov nadaljevala hrvaška odvetniška ekipa, v četrtek in petek pa bo predstavitev končala slovenska odvetniška ekipa. Zunanji minister v odstopu Karl Erjavec se je pridružil ustni obravnavi, ko je bila na dnevnem redu ključna tema za Slovenijo – stik z odprtim morjem. »Kot je bil vitalen interes Hrvaške, da vstopi v EU, je naš vitalni interes, da imamo dostop do odprtega morja,« je dejal Erjavec.

Naša država pred sodnike prišla dobro pripravljena

Minister je obžaloval, da javnost ne more spremljati arbitražnega postopka. »Bilo je kot v filmu, zelo napeto, zanimivo, tako da gredo kocine pokonci,« je opisal razpoloženje v dvorani, kjer poteka arbitražni postopek.

Erjavec je bil s potekom zelo zadovoljen in ostaja optimist, saj je prepričan, da je Slovenija prišla pred sodnike dobro pripravljena.

Hrvaška delegacija pa ni bila pretirano zgovorna pri komentiranju arbitražnega postopka. Na kratko so dejali le, da presenečenj ni bilo in da vse poteka tako, kot so pričakovali.

Hrvaški mediji: Slovenija brez izhoda na odprto morje

Hrvaški mediji dogajanju v Haagu še zdaleč ne namenjajo toliko pozornosti, kot so nekateri pričakovali. Pozornost je vzbudil prispevek v Večernjem listu, v katerem so zapisali, »da Slovenija ne bo dobila izhoda na odprto morje« ter da »Hrvaška mora zmagati v sporu, saj so na njeni strani vsi pravni argumenti«. Hrvaška ministrica za zunanje zadeve pa na vsa vprašanja, povezana z arbitražnim sodiščem, odgovarja, da pričakuje le, »da bo odločitev sprejeta v skladu z mednarodnim pravom«. Jutarnji list pa je prispevek, v katerem povzema pisanje slovenskih medijev v zvezi z dogajanjem v Haagu, naslovil: Slovenci že slavijo odločitev sodišča, v podnaslovu pa dodal citat enega od sogovornikov, ki je za slovenske medije izjavil: »Dobili bomo najmanj mejo, kot jo je določal sporazum Račan-Drnovšek«.