Avtor pisma o protestih za Janšo ostaja neznanka

Predsednik Koksa Igor Koršič premieru Janezu Janši
 ne bo izdal imena avtorja pisma, ki naj bi ga poslali tujim medijem.

Objavljeno
04. januar 2013 13.05
Posodobljeno
04. januar 2013 13.30
Slovenija,Ljubljana,21.12.2012-DEMONSRACIJE NA TRGU REVOLUCIJE..ZA DELO.SI
An. B., notranja politika, Ni. Č., Delo.si
An. B., notranja politika, Ni. Č., Delo.si

Ljubljana – Premier Janez Janša je od člana Koordinaciskega odbora kulture Slovenije Igorja Koršiča zahteval, naj razkrije avtorja pisma o ozadjih decembrskih protestov po vsej državi, ki ga kulturniki nameravajo poslati tujim medijem. Koršič pravi, da tega ne bo storil.

Premiera je v pismu, ki je bilo napisano v angleškem jeziku in objavljeno na spletu, zmotil zapis, ki mu očita, da je protestnike označil kot »skrajno levičarske zombije in radikalne neosocialiste«. Janša tega osebno res ni nikoli zapisal ali izrekel. So pa takšni očitki ob decembrski vseslovenski vstaji državljanov zlasti na družbenih omrežjih kar deževali od ekipe SDS za odnose z javnostjo in vladi naklonjenih mnenjskih voditeljev.

Janša od člana Koordinacijskega odbora kulture Slovenije (Koks) – ki je kot društvo podpisano pod pismo – zahteva, naj mu sporoči, kdo je pravno odgovoren za zapisano, sicer bo, kot je zagrozil, kot avtorja »prisiljen prepoznati« Koršiča.

»Tudi če bi bil avtor samo eden, mu te usluge ne bi naredil,« je premieru danes odgovoril Igor Koršič. Pri nastanku besedila so namreč poleg članov Koksa sodelovali tudi predsednik Društva slovenskih pisateljev Veno Taufer, vodja gibanja TRS Matjaž Hanžek, soustanovitelj Odbora za pravično in solidarno družbo Jože Pirjevec in še več intelektualcev, ki so javno podprli nedavne proteste državljanov.

Razčiščevanje odgovornosti

Avtorji pojasnjujejo, da želijo z besedilom tujino obvestiti, da je šlo pri ljudskih vstajah za izrazito politične proteste – in ne upor proti varčevalnim ukrepom vlade, kot so po njihovem mnenju napačno poročali mednarodni mediji.

Dušan Keber iz kolegija odbora za pravičnost pa je dejal, da gre pri njihovem besedilu pravzaprav za izražanje političnih sodb. »Z njimi se lahko ne strinjaš, nikakor pa jih ne moreš preganjati. To namreč pomeni eklatantno kršitev svobode govora, in to že med samim oblikovanjem misli,« je argumentiral nekdanji minister za zdravje. Zanimalo ga je še, na podlagi česa je premier Janša ob številnih avtorjih kot odgovornega izpostavil prav enega od članov Koksa.

Koršič je dejal, da se morebitne premierove tožbe veseli. »Predsednik vlade nam je s tem dal možnost, da na sodišču razčistimo enega ključnih problemov za delujočo demokracijo – vprašanje svobode govora in prevzemanja odgovornosti,« je dejal in spomnil na nerazčiščene primere afer z orožjem, brezplačniki, izginulimi sindikalnimi podpisi in plačanimi nasilnimi demonstranti.

Pisatelji želijo znova povezati uporniške ideje

Slovenski kulturni delavci in intelektualci, spodbujeni z nekaj nedavnimi diskreditacijami vladne SDS, napovedujejo prevzem pobude pri združevanju različnih protestniških skupin, kritičnih do političnih elit. Iniciativo želijo, tako kot v času osamosvajanja, prevzeti pisatelji, aktivni pa so tudi v odboru za pravičnost in solidarno družbo.

Predsedstvo Društva slovenskih pisateljev se je danes prvič sestalo z doslej anonimno spletno iniciativo Slovenska ljudska vstaja. Ta je na socialnem omrežju Facebook lani decembra organizirala več množičnih protestov v prestolnici, tudi tistega pred dnevom samostojnosti, ki se ga je udeležilo okoli 10.000 demonstrantov.

»Tako kot smo konec osemdesetih z javnimi tribunami pripomogli, da so se nekatere stvari izostrile, kar je leta 1989 ravno v naših prostorih pripeljalo do ustanovitve Slovenske demokratične zveze, tudi zdaj čutimo potrebo po iskanju skupnih točk in načinu akcije,« je dejal predsednik DSP Veno Taufer.

Društvo je po njegovih besedah za zdaj navezalo stike ter zbralo imena in naslove več kot 30 različnih iniciativ. Tako bodo konec januarja pripravili prvo v vrsti javnih tribun o možnih alternativah, na katere bodo vabili vsa zainteresirana gibanja. »Počasi bomo lahko od nasprotovanja elitam oblikovali zahteve in povedali za kaj se zavzemamo,« je dejal Taufer.

»Mobilizirani« tudi Pirjevčevi

Že vse od decembrskega ustanovnega sestanka pred nekdanjim vojaškim sodiščem na Roški je aktiven tudi Obor za pravičnost in solidarno družbo. Okoli zgodovinarja Jožeta Pirjevca zbrani razumniki, akademiki pa tudi nekdanji in aktivnih politiki LDS in TRS so doslej ponudili najbolj konkretne politične zahteve – odstop vlade in oblikovanje začasne tehnične vlade.

Eden od članov odbora je danes namignil tudi na možnost nastanka nove stranke. »Zavzemali se bomo za borbo v obstoječih okvirih demokracije,« je napovedal nekdanji zdravstveni minister v vladi LDS Dušan Keber, a hitro dodal, da je v tem trenutku še prezgodaj govoriti o načinu povezovanja.

Kaj o pismu premiera Janeza Janše menijo osebnosti s področja kulture in umetnosti, preberite v sobotnem Delu.