Balažic znova proti Erjavcu

Balažic je predsednika vlade Mira Cerarja pozval, naj Erjavca ne imenuje za ministra za zunanje zadeve.

Objavljeno
02. september 2014 17.54
Sandra Hanžič, Pi. K.,  Delo.si
Sandra Hanžič, Pi. K., Delo.si

Ljubljan − Milan Balažic, odpoklicani veleposlanik v Avstraliji, je danes na tiskovni konferenci pozval Mira Cerarja, ki je ravno v fazi oblikovanja vlade, da »Erjavec ne sme postati minister v vladi in še manj uradni predstavnik Slovenije po svetu«, saj bo to začetek zatona SMC.

Balažic očita Erjavcu klientelizem, korupcijo, nepotizem in grobo kršitev načel pravne države. Na novinarski konferenci je predstavil domnevne nepravilnosti v zvezi z zaposlovanjem na ministrstvu za zunanje zadeve. Erjavcu očita, da naj bi − v nasprotju s slovensko ustavo, kazenskim zakonikom in zakonom o zunanjih zadevah in Zujfom − nezakonito zaposlil najmanj 40 ljudi.

Med drugim omenja vodjo kabineta Vlasto Vivod, generalnega sekretarja ministrstva Tomaža Kunstlja, sina podpredsednika Desusa Aleksandra Geržino, strankarskega kolega Roberta Kojca, hčerko predsednika ustavnega sodišča Ano Polak Petrič, člana SDS Andreja Rahtena in Anžeta Logarja ter drugih 32 posameznikov z ministrstva za zunanje zadeve. Dodaja, da imajo na Sindikatu slovenskih diplomatov vse potrebne dokaze za te navedbe. Sindikat smo tudi povprašali po njih, a odgovora še nismo prejeli.

MZZ zavrača očitke

V zvezi z navedbami, ki jih je danes javnosti predstavil Balažic, ministrstvo za zunanje zadeve ocenjuje, da gre za poskus diskreditacije ministra in ministrstva zaradi postopkov, ki jih MZZ vodi proti veleposlaniku zaradi ugotovljenih kršitev pri njegovem delovanju. MZZ zanika vse obtožbe in zagotavlja, da potekajo kadrovski postopki v skladu z veljavno zakonodajo, kar lahko preverijo tudi pristojni organi, so zapisali za Delo.

Ministrstvo ob tem dodaja, da se je Balažic v preteklosti dvakrat zaposlil v MZZ v okviru politične kvote in na podlagi osebnega zaupanja bivših ministrov, kar je v nasprotju z načelnimi stališči Sindikata slovenskih diplomatov, ki naj bi mu po njegovih navedbah stal ob strani. Ministrstvo ocenjuje, da njegove izjave tudi v tem delu niso resnične.

Glede domnevno spornih 32 zaposlitev na MZZ pravijo, da Erjavec ni nikoli odredil sklepanja pogodb o zaposlitvi za nedoločen čas brez javnega natečaja. MZZ je v zadnjih treh mesecih  obravnavalo zahteve 32 uslužbencem, ki so želeli spremeniti zaposlitveni status iz zaposlenih za določen čas v zaposlene v nedoločen čas. Zaradi pretekle sodne prakse - uslužbenka je s sodnim sporom pri zahtevi za redno zaposlitev uspela, ter novejše sodne prakse na tem delovnopravnem področju, so na MZZ 29 prošnjam ugodili in tako pravno uredili njihov dejanski status v MZZ, pojasnjujejo.

Minister Erjavec, ki te dni sodeluje na blejskem strateškem forumu, je tudi dejal, da je to Balažiceva reakcija na njegovo razrešitev z mesta veleposlanika. Opozoril je tudi na njegovo kršenje zakona o zunanjih zadevah in poslabšanje odnosa z avstralskimi Slovenci. Glede očitkov o nezakonitem zaposlovanju na ministrstvu je pojasnil, da ima kot minister pravico imeti pet zaposlenih v kabinetu, a je zaposlil samo dva.

***

Pojasnilo Aleksandra Geržine, 2. september 2014

Milan Balažic se je v reševanju svojega dobrega imena in pogorišča, ki ga je pustil, lotil tudi mene. Moje imenovanje za v. d. generalnega direktorja povezuje s podpredsedniško funkcijo mojega očeta v Desusu. Mediji celo poročajo, da me je zaradi tega Erjavec zaposlil na MZZ.

Nekaj dejstev: na MZZ sem se zaposlil davnega 18. maja 1992 še pred vključitvijo RS v OZN. Začel sem kot ataše in vse do danes opravljal najrazličnejše funkcije na MZZ, nazadnje sem bil veleposlanik Slovenije‎ v Avstriji. S tega mesta sem postal v. d. generalnega direktorja, saj imam za to mesto več kot ustrezne pogoje. Prehodil sem torej vse hierarhične lestvice, da sem danes to, kar sem. Moj oče je v Desusu aktiven dobro leto dni!

Aleksander Geržin