Bavarski premier: Omejevanje števila prebežnikov glavni cilj v 2016

Bavaraski premier je dejal, da ima Nemčija zmogljivosti za največ 200.000 prosilcev za azil na leto.

Objavljeno
03. januar 2016 16.34
Pi. K., STA
Pi. K., STA
Berlin - Nemčija ima zmogljivosti za največ 200.000 prosilcev za azil na leto, je danes zatrdil bavarski premier in predsednik Krščansko-socialne unije (CSU) Horst Seehofer. Nemčija je sicer samo lani sprejela čez milijon prosilcev za azil, CSU pa se močno zavzema za postavitev zgornje meje števila prosilcev.

»Nemčiji prihod od 100.000 do 200.000 prosilcev za azil in beguncev pred vojno na leto ne bi predstavljal nobenega problema,« je za časnik Bild povedal Seehofer, vodja CSU, sestrske stranke na zvezni ravni vladajoče Krščansko-demokratske unije (CDU) kanclerke Angele Merkel.

»Omejevanje števila migrantov mora biti glavni cilj v letu 2016,« je Seehofer dejal pred letnim kongresom CSU, ki bo ta teden in se ga bosta udeležila tudi Merklova in britanski premier David Cameron.

Po njegovih besedah Nemčija 200.000 migrantom na leto lahko omogoči ustrezno integracijo. »Vse, kar je čez, je zame prekomerno,« je pripomnil šef CSU in opozoril na prihod 1,5 milijona migrantov v Nemčijo v letošnjem letu, če ne bo ukrepov za zajezitev vala prebežnikov.

Merklova doslej ni želela postaviti zgornje meje glede sprejema migrantov. V Nemčijo je lani prišlo skoraj 1,1 milijona prosilcev za azil, kar je okoli petkrat več kot leto prej.