Bo 2. januar
 spet dela
 prost dan?

Poslanec PS je na premierko naslovil pobudo, da izdela izračune, kolikšni so ekonomski in produktivni učinki 2. januarja.

Objavljeno
02. januar 2014 17.31
Silvestrovanje
N. R., notranja politika, Ni. Č., Delo.si
N. R., notranja politika, Ni. Č., Delo.si

Ljubljana - Poslanec Brane Golubović (PS) je na predsednico vlade Alenko Bratušek naslovil pobudo, da izdela izračune, »koliko 2. januar kot delovni dan dejansko vpliva na produktivnost in posledično na BDP oziroma kaj bi pomenilo, če bi 2. januar ponovno postal dela prost dan«.

V pobudi je Golubović spomnil, da je bil 2. januar kot dela prost dan ukinjen leta 2012 s sprejetjem zakona o uravnoteženju javnih financ (Zujf).

Kot glavni razlogi za ukinitev prostega dneva so bili navedeni ekonomski razlogi, predvsem večja produktivnost ter zmanjšanje proračunskih stroškov in stroškov delodajalcev ter da bomo s tem dosegli višji BDP. Kot dodatni argument pa, da v večini evropskih držav 2. januarja ni prost dan.

Prihranka za 35 milijona evrov?

Uradnih podatkov, koliko se je zaradi ukinitve praznika privarčevalo, ni. Gospodarska zbornica Slovenije (GZS), ki je predlog podprla, ocenjuje, da je »prihranka za blizu 35 milijonov evrov«. »V javni upravi se je privarčevalo približno 170.000 evrov, podatka, koliko se je dejansko privarčevalo v zasebnem sektorju, pa ni na voljo,« so zapisali na spletni strani Pozitivne Slovenije (PS).