Bo koalicijo sestavil Janković ali Janša?

Bo Zoran Janković lahko sestavil vlado 
in kakšna bo nova politična večina? Sta Janša in Virant dogovorjena?

Objavljeno
22. december 2011 20.33
Posodobljeno
22. december 2011 21.00
Dejan Karba,
 Anže Božič, notranja politika
Dejan Karba,
 Anže Božič, notranja politika
Ljubljana - Na političnem prizorišču je po tem, ko je predsednika državnega zbora izvolila večina brez glasov Pozitivne Slovenije, nastal preobrat. Ni jasno, ali bo Zoran Janković še lahko sestavil vladno koalicijo in ali bi bil lahko mandatar tudi kdo drug, smo se pogovarjali z nekaterimi politiki, ki so pri sestavljanju vlad že sodelovali.

Lojze Peterle (NSi) meni, da v Sloveniji ne potrebujemo »menedžerja, temveč politika, ki bo povezal sile. Potrebujemo oblast, ki bo zares delovala.« Na mestu predsednika vlade Peterle vidi »tistega, ki jo lahko sestavi, in tu je zagotovo Janez Janša prvo ime, ker se je v tej situaciji treba hitro odločati. Bistveno je, da se postavi Slovenija na prvo mesto. S tega vidika mi je pravzaprav vseeno, kdo bo sestavljal vlado. Zanima me tisti, ki bo vodil državo v pravo smer, in v tem ne vidim razlike med Jankovićem in Janšo.« Je pa Janković po Peterletovem mnenju »v sredo tako rekoč ostal sam in v tej situaciji bi sam dobro premislil, kako bi igro nadaljeval in ali bi jo sploh. Mislim, da so se po tem rezultatu njegove možnosti, če ni v ozadju kaj zmenjeno, zelo zmanjšale.«

Po mnenju nekdanjega generalnega sekretarja vlade Boruta Šukljeta ima največ možnosti za sestavo nove koalicije še vedno Janković. Hitro oblikovanje nove parlamentarne večine je po njegovem mnenju predvsem Virantova državotvorna poteza, saj so s tem poslanci tujini poslal jasne signale, da je Slovenija zmožna sprejeti intervencijske ukrepe in zakon o javnih financah. Da bi bila Virant in Janez Janša vnaprej dogovorjena, Šuklje ne verjame: »Z obema sem sodeloval, zato menim, da so to zgolj špekulacije.« Pri dosedanjem poteku koalicijskih pogovorov Šuklje najbolj pogreša osnutek koalicijske pogodbe: »To je bila prva zakonitost, ki sem se jo naučil pri Drnovšku. Slovenija je namreč pred ključnima odločitvama o Evropi dveh hitrosti in odpravi razvojnega krča. Bodoči mandatar bi moral to jasno definirati in si zagotoviti jasne zaveze partnerjev,« pravi.

Bogdan Biščak (Zares) meni, da vlado lahko sestavita le Janković in Janša, »ne bi pa želel ugibati, kdo jo bo. Vsekakor so karte še zmeraj pri Jankoviću.« Biščak verjame izjavam predstavnikov »ad hoc koalicije o tem, da to še ni nova vladna koalicija: »Verjamem, da so bile besede resno mišljene, a čez čas lahko izgubijo resnost.« Ker Biščak opaža, da se »vsak, ki je prišel v parlament, obnaša tako, kot da je dobil relativno večino«, predlaga razmislek o potrebnosti večinskega sistema.

Jožef Školč (LDS) je prepričan, da se sklepi o tem, kdo bo predsednik vlade, delajo prehitro: »Iz ene velike nerodnosti vleči zaključke je povsem neprimerno. Ključ ima v rokah tisti, ki dobi mandat predsednika republike. Je pa res vprašanje, kako ga izkoristi oziroma ali ga sploh zna izkoristiti.« Na vprašanje, ali bi lahko vladno koalicijo tvorile tudi združene SLS, lista Gregorja Viranta in SD, Školč odgovarja, da »to lahko štejemo kot zanimivo intrigo«.

»Seveda je možno, da smo v sredo dobili novo vladno koalicijo. A ne pozabimo, da je najprej na potezi predsednik republike, ki se mora odločiti, komu bo podelil mandat za sestavo vlade,« je možnosti, da bi vlado sestavljal kdo drug kot Janković, ocenil nekdanji predsednik DZ Janez Podobnik. Ta ne verjame, da sta bila o oblikovanju »ad hoc« parlamentarne koalicije prvaka DLGV in SDS vnaprej dogovorjena: »Virant je pač avtonomno izkoristil trenutek, ko so se karte na novo pomešale. Tako je v politiki; če nekdo ne da gola, ga pač lahko da kdo drug.« Bodočemu mandatarju Podobnik zato svetuje predvsem tankočutnost do manjših parlamentarnih strank.