Bo preiskavo bank vodil Laj ali Logar?

Mitja Horvat je že drugič prekinil sejo pred odločanjem o vodenju in sestavi preiskovalne komisije za banke.

Objavljeno
21. maj 2015 14.49
Peter Jančič, notranja politika
Peter Jančič, notranja politika

Ljubljana − Kdo bo vodil in kako bo sestavljena preiskovalna komisija, ki bo preiskovala morebitno odgovornost politikov za bančno luknjo, tudi po drugem poskusu v mandatno-volilni komisiji (MVK) danes niso odločili.

Predsednik MVK Mitja Horvat (SMC) je po ostrih polemikah in očitkih med SDS in SMC, ki se obe potegujeta za vodenje, opozoril, da vojskovanje ne bo prispevalo k rešitvi. Po nekaj urah razprav je prekinil sejo, da bi se predstavniki strank poskusili neformalno dogovoriti, kako odločiti.

Nenavaden način ustanovitve

Ustanovitev preiskovalne komisije so predlagali poslanci SDS in NSi (podobno je v prejšnjem mandatu že vodil poslanec SDS Marko Pogačnik). Druge stranke podpisov za preiskovanje niso bile pripravljene prispevati.

Pred odločanjem parlamenta, ali bi na predlog dveh opozicijskih strank ustanovil parlamentarno komisijo, pa se je vladna koalicija nekoliko presenetljivo odločila, da bo ustanovitev te komisije v DZ vendarle podprla. Po tem sta dve koalicijski stranki (SMC in SD), ki ustanovitve komisije nista predlagali, ponudili kandidata za vodenje. V SDS so to ocenili kot poskus sovražnega prevzema projekta.

Tretji kandidat brez možnosti

Za vodenje preiskovalne komisije kandidirajo trije poslanci. Kandidata za podpredsednika ni ponudil nihče. Čeprav so kandidature vložene, javnost uradno nima pravice izvedeti, kdo so kandidati. Imena so dostopna le poslancem. So pa iz SDS razkrili, da so predlagali Anžeta Logarja, iz SMC pa, da ponujajo Franca Laja. Neuradno je menda SD ponudila še Janka Vebra, a o tem javno niso govorili, in zdi se, da Veber tudi nima veliko podpornikov.

Če bi katerakoli od večjih strank prispevala podpise za ustanovitev preiskovalne komisije ob poslancih SDS in NSi že pred odločanjem državnega zbora, bi s tem obveljalo pravilo, da vsaki stranki v komisiji pripade en sedež in da mora biti predsednik iz vrst predlagateljev. Ker se to ni zgodilo, lahko stranke zahtevajo sorazmerno zastopanost.

SDS je že predlagala štiri člane komisije, da bi jih imela ustrezno več kot, denimo, Zaab ali SD, ki jim pripada en sedež. Zaradi neobičajnega načina ustanovitve komisije so vprašanje tudi dileme vodenja. Veliko število članov komisije bi sicer lahko zmanjšalo operativnost.

Namestnik vodje poslanske skupine SMC Dušan Verbič je danes predlagal, da bi komisijo vodil poslanec SMC Laj, podpredsednik bi bil iz vrst SDS, druge stranke pa bi dobile vsaka po enega člana. A po odzivih poslancev SDS tak predlog največje stranke zanje ni niti najmanj sprejemljiv. Kdaj bo komisija znova poskusila poiskati način sestave komisije in vodstvo, da bi o tem lahko odločil državni zbor, še ni jasno.