Družinski referendum tik pred božičem

Koalicija si je premislila in za dan referenduma o zakonski zvezi predlagala 20. december.

Objavljeno
03. november 2015 13.39
Podpisi referendum
Peter Jančič, notranja politika
Peter Jančič, notranja politika

Ljubljana − Državni zbor bo jutri 20. december izbiral za datum referenduma o družinskem zakoniku, je nocoj odločila večina poslancev v odboru za delo. Pred tem je prišlo do velikega preobrata, koalicija je namreč najprej predlagala referendum 10. januarja.

V imenu koalicije Za otroke gre! sta Metka Zevnik in Aleš Primc prejšnji teden vložila zahtevo za referendum z več kot 48.000 podpisi. Primc je takrat povedal, da pričakuje, da bo državni zbor referendum razpisal za december. Pred odborom za delo pa je bil danes opoldne drugačen predlog, in sicer, da bi se priprave na referendum začele 17. novembra, referendum pa bi bil 10. januarja prihodnje leto.

Zaradi opozorila pravne službe na seji odbora, da je prelaganje začetka predreferendumskih opravil, ki bi se morala začeti v nekaj dneh, ustavno sporno, je koalicija kar dvakrat prekinila sejo.

»Žalostno je, da zakonodajno pravna služba malo zakašlja, koalicija pa se kar prehladi,« se je na zaplet, ko razprave še prav začeli niso in so jo že drugič preložili, zgroženo odzval nekdanji vodja poslanske skupine Zaab (pred tem pa PS) Jani Möderndorfer.

Na seji odbora za delo, ki se je začela ob 20. uri, pa so SMC, SD in Desus poskrbele za preobrat, predlagale so popravek svojega predloga o referendumu januarja, ki ga je že dopoldan SDS; da bo referendum 20. decembra, torej tik pred božičem. Volilna opravila se bodo začela 10. novembra.

Poslanec SDS Marjan Pojbič je koaliciji pred preobratom očital, da so januarski datum predlagali, ker bo takrat nižja udeležba, da bi si s tem povišali možnosti, da dosežejo svoj cilj: padec refereduma.

Združena levica, ki je predlagala spremembe družinskega zakona, o katerem bo referendum, je prestavitvi referenduma iz januarja na december nocoj v odboru za delo med strankami edina nasprotovala.

Za prestavitev družinskega referenduma na čas pred božičem je v odboru glasovalo 14 poslancev, proti eden.

Datum odločanja ljudstva o družinskem zakoniku bo državni zbor dokončno določil na izredni seji, ki se bo začela jutri dopoldne.