Bo SDS zaradi bojkota ob dve vodilni mesti?

Le NSi in ZL vračata vodilne funkcije največji opozicijski stranki po predlogu, ki je pred kolegijem Milana Brgleza.

Objavljeno
25. februar 2016 18.50
Slovenija, Ljubljana, 02.02.2012 - izredna seja DZ, na kateri so obravnavali mandatno-volilne zadeve, predlog zakona o razvojnem naccrtovanju in novelo zakona o javnih financah. Na sliki Tomazz LISEC. Foto: Leon VIDIC/DELO
Peter Jančič
Peter Jančič

Ljubljana – Ob Ivi Dimic (NSi), ki bo ob vodenje odbora za kmetijstvo, bodo podpredsedništva v odborih SDS »vračali« še Matjaž Hanžek (ZL), Franc Trček (ZL), Jernej Vrtovec (NSi), Ljudmila Novak (NSi) in Jože Horvat (NSi). O takšnem predlogu sprememb pri vodenju odborov, ki je nastal po neuradnih usklajevanjih v zadnjih dneh, bo danes odločal kolegij predsednika državnega zbora Milana Brgleza.

Rošade je povzročila SDS, ki se je odpovedala delnemu bojkotu, po katerem so po volitvah prevzeli le vodenje nadzornih komisij državnega zbora. Bojkot so razglasili pred letom in pol, ker je moral njihov predsednik Janez Janša pred tem v zapor.

Z zahtevo, naj ji druge stranke zdaj »vrnejo« vodenje odbora za kmetijstvo in osem podpredsedniških mest v drugih odborih in komisijah, je bila največja opozicijska stranka le delno uspešna. Pred vodji poslanskih skupin bo na današnjem kolegiju Milana Brgleza namreč predlog, da bi SDS ob vodenju kmetijskega odbora dobila le šest podpredsedniških položajev.

Poslanko NSi Ivo Dimic bo po neuradnih informacijah na vrhu odbora za kmetijstvo nadomestil Tomaž Lisec (SDS), ki je že član tega odbora. Uradno bo predlog vložen, če bo dogovor o vrnitvi položajev tudi uradno potrjen.

Če se to zgodi, bo položaje podpredsednikov izgubilo še najmanj pet opozicijskih poslancev: Matjaž Hanžek (ZL) v mandatno-volilni komisiji, Franc Trček (ZL) v odboru za gospodarstvo, Jernej Vrtovec (NSi) v odboru za zdravstvo, Ljudmila Novak (NSi) v odboru za kulturo in Jože Horvat (NSi) v odboru za evropske zadeve. Šesti podpredsedniški položaj bo SDS dobila tako, da bo v ustavni komisiji imenovan dodatni podpredsednik. Pri dveh podpredsedniških položajih, katerih vrnitev je še zahtevala SDS, dogovora v neformalnih pogovorih v zadnjih dneh (še) ni bilo mogoče doseči. O vseh menjavah bo, najbrž že na seji prihodnji teden, dokončno odločil državni zbor.