Bo vlada predlagala tri kandidate za evropskega komisarja?

Potem bi si Jean Claude Juncker izbral sodelavca iz Slovenije. Milanu Brglezu (SMC) se rešitev ne zdi dobra.

Objavljeno
22. julij 2014 20.37
Posodobljeno
23. julij 2014 09.00
Volitve v evropski parlament. V Cerknici 25.5.2014
An. B., Pi. K., notranja politika
An. B., Pi. K., notranja politika

Ljubljana - Predvidoma jutri bo vlada začela razpravljati o zadnji večji kadrovski odločitvi v tem mandatu - imenovanju evropskega komisarja.

Kot je znano, se stranke odhajajoče koalicije, opozicije in zmagovalka volitev Stranka Mira Cerarja ne uspejo dogovoriti o skupnem kandidatu. Odločitev mora sprejeti še sedanja vlada.

Da bi presekali »politični gordijski vozel« o zelo zaželenem položaju, ki ga trenutno drugi zaporedni mandat zaseda Janez Potočnik, bi se vlada utegnila zateči h kompromisni rešitvi.

Predlagali bi tri kandidate - enega predsednica vlade Alenka Bratušek, enega druga najmočnejša koalicijska stranka SD in enega zmagovalka volitve SMC -, med njimi pa bi si novi predsednik Evropske komisije Jean Claude Juncker izbral sodelavca iz Slovenije.

»To je slaba rešitev, ki za takšno imenovanje ni običajna,« je komentiral podpredsednik SMC Milan Brglez. Država bi se s tem odpovedala dobršnemu delu že tako skromnega vpliva na sestavo evropske komisije.

Koga bi SMC utegnila predlagati na ta položaj, še ni znano. Po nekaterih informacijah bi to lahko bil ekonomist Mojmir Mrak, ki pa naj bi bil tudi strankin adut za finančnega ministra. Znano je, da si SMC za položaj evropskega komisarja želi nestrankarskega kandidata.

V zadnjih tednih je v javnosti zaokrožilo več imen. Položaj zanima Alenko Bratušek, dosedanjega komisarja Janeza Potočnika, videti je, da tudi Karla Erjavca. Ta je včeraj iz Bruslja namignil, da je eden od potencialnih kandidatov, a da odločitve še ni sprejel.

Znano je sicer, da Bratuškova nima podpore vlade, da bi se predlagal sama, pa skoraj ni verjetno.

Svojo kupico k razpravi je pretekli teden s tremi predlogi pristavila tudi SD. Predsednik stranke Dejan Židan je dejal, da je Potočnik sicer dobro delal, a je čas, da Slovenija pokaže še koga drugega. Pogovoriti bi se morali še o odhajajoči ministrici Anji Kopač Mrak, evropski poslanki Tanji Fajon in stalnem predstavniku Slovenije pri EU Radu Genoriu.

Slednji je zavrnil očitke, objavljene v medijih, da v Bruslju in pri ministrih lobira za lastno imenovanje. »Nihče me še ni vprašal, ali me funkcija zanima,« je prejšnji petek dejal Genorio. Prav včeraj naj bi se o tem pogovarjal z vodjo slovenske diplomacije Karlom Erjavcem. Vsebina pogovora še ni znana.