Bodo Kozamernik, Senjur in Kračun padli?

Fiskalnemu svetu slabo kaže, razplet ima v rokah ZL, v koaliciji upajo, da ne bodo zavrnjeni vsi trije kandidati.

Objavljeno
24. februar 2016 18.53
Peter Jančič
Peter Jančič
Ljubljana - Ali bo državni zbor na seji prihodnji teden za predsednika fiskalnega sveta imenoval Damjana Kozamernika, za člana pa Marjana Senjurja in Davorina Kračuna, bo - kot kaže - še najbolj odvisno od poslancev Združene levice. Vsem trem kandidatom po prvih napovedih strank bolj slabo kaže, čeprav je državnemu zboru mandatno volilno komisije potrditev vsakega od njih danes predlagala z več kot dvotretjinsko večino glasujočih.

Proti SDS, NSi in ZL, a...

Kozamernik, Senjur in Kračun bodo prihodnji teden imenovani le, če bo zanje glasovala dvetretjinska večina vseh poslancev, ker tako določa lani sprejeti zakon o fiskalnem pravilu. Za imenovanje bo torej nujnih najmanj 60 glasov od skupaj 90 poslancev. Če bodo stranke vztrajale pri javnih napovedih, ne bodo izvoljeni. Da bodo proti vsem trem, napovedujejo iz SDS (21), NSi (5) in ZL (6). Brez 32 glasov poslancev teh treh strank pa večine za izvolitev nikakor ni mogoče doseči. A stališče ZL, se zdi, ni povsem trdo.

»Bolj papeški od papeža smo,« je pred mandatno volilno komisijo danes dopoldan finančni minister Dušan Mramor ocenil visoko večino, ki je nujna za izvolitev kandidatov in priznal, da je zanj in za vlado zelo zahtevno pridobiti tako splošno sprejemljivost članov fiskalnega sveta.

Težave so bile že pri pridobivanju kandidatov, ko so morali nekajkrat ponavljati in podaljševati razpise, na katerih prijavljenih najprej sploh ni bilo. »Zelo dober izbor, po mojem tudi splošno sprejemljiv,« je Marmor ocenil trojico, ki jo je nazadnje vlada le predlagala.

Logar: Sprejemljivi so le za ZL

V mandatno volilni komisiji je Jože Tanko za SDS napovedal glasovanje proti, Miha Kordiš pa v imenu ZL podobno, da bodo proti, ker projektu fiskalnega pravila nasprotujejo že ves čas in mu bodo še naprej. A Kordež je dodal, da pa niso vsi kandidati slabi, ker vsaj niso neoliberalci in posebej kot relativno sprejemljiva omenil Senjurja in Kračuna. Kordeš je na koncu povzel, da je projekt fiskalnega pravila zgrešen, kandidati pa so relativno sprejemljivi in v ZL upajo, da bodo odigrali vlogo protiuteži finačnemu ministru Mramorju.

Iz SDS se je pred glasovanjem na to spravljivost iz ZL odzval Anže Logar z oceno, da je vlada predlagala kandidate, ki bi jih dejansko morala podpreti le Združena levica, ne pa 60 poslancev. Mramorja je vprašal, ali je predlog šala, ki bi sodila v Venezuelo ali Bolivijo. Minister mu ni odgovoril. Glasovanje prihodnji teden bo o vsakem od kandidatov posebej in bo javno, torej bo mogoče ugotoviti, kako so glasovali posamezni poslanci.

Med pomembnimi poslanci vladne koalicije je slišati, da upajo, da bo izvoljen vsaj kateri od predlagane trojice. Če bi bila imenovana dva, bi fiskalni svet vsaj formalno lahko celo začel delovati, ko bi potekali ponovljeni postopki za izbiro tretjega člana sveta.

V programski svet RTVS kandidat SMC

Bolj odločilno je bilo danes glasovanje komisije o kandidatu, ki je predlagan za člana programskega sveta RTV Slovenija do konca mandata namesto Vesne Leban. Lebanova je bila za članico programskega sveta imenovana septembra 2014 kot predstavnica SMC. Komisija je med Petro Ložar, ki jo je predlagala SMC, in Janezom Juhartom, ki ga ponuja SDS, glede na razmerja glasovalne moči pričakovano v potrjevanje državnemu zboru prihodnji teden poslala Ložarjevo.

Poslanci so državnemu zboru predlagali še, naj za sodnico na delovnem sodišču v Mariboru prihodnji teden izvolil Mojco Dubravica, za člana statističnega sveta, ki se mu bo mandat začel v zadnji tretjini aprila, pa Janeza Barleta.