Bodo predčasne volitve julija ali jeseni?

Alenka Bratušek morda predsedniku države danes ne bo ponudila odstopa. Bratuškova skuša sestaviti novo večino.

Objavljeno
28. april 2014 21.37
Posodobljeno
29. april 2014 06.00
56. izredna seja Državnega zbora v Ljubljani, 24. februarja 2014
Tanja Starič, Anže Božič, notranja politika
Tanja Starič, Anže Božič, notranja politika

Ljubljana – Bodo predčasne volitve julija ali jeseni? To bo jasno po današnjem srečanju predsednice vlade Alenke Bratušek s predsednikom države Borutom Pahorjem. Premierka je včeraj preštevala, koliko poslancev jo podpira.

Bratuškova morda predsedniku države danes vendarle ne bo ponudila odstopa. Včeraj je namreč preštevala glasove, koliko poslancev jo podpira in ugotavljala, ali bi lahko sestavila novo večino, s katero bi lahko vlada opravljala delo s polnimi pooblastili do jesenskih volitev.

»O tem, ali bo odstopila, odloča samo predsednica vlade,« je na vprašanje, kakšna bo današnja odločitev Bratuškove, odgovoril vodja poslancev PS Jani Möderendorfer. Premierka se je sicer sestala s 16 poslanci, ki bi lahko izstopili iz PS v - po vsej verjetnosti - novo samostojno poslansko skupino.

Kdaj bodo volitve?

Bratuškova se bo pred srečanjem s Pahorjem pogovarjala še s koalicijskimi partnerji, ni pa izključeno, da bo preverila pripravljenost, da bi sodelovali v nekakšni vlade narodne enostnosti tudi v SLS in NSi. Bratuškova bi nato morala večino preveriti tudi v parlamentu z zaupnico. Če bo ugotovila, da ima dovolj široko podporo, bo verjetno napovedala odstop, ki pa ne bo takojšen, ampak ga bo preložila na naslednje mesece.

Namen tega poskusa je, da bi vlada čim dlje do volitev obdržala polna pooblastila. V tem času bi lahko pravočasno pripravila rebalans proračuna za prihodnje leto, pravijo naši viri v vladi.

V resnici je za takšno rešitev malo možnosti. Tudi zato, ker niti v koaliciji ni enotnega mnenja, kdaj bi morale biti volitve. Iz Desusa in SD, ki jima ankete napovedujejo dober rezultat, so včeraj znova prihajale zahteve, da se izvedejo čim prej, če je le mogoče v prvem možnem roku, torej 13. julija. Möderendorfer se s tem ne strinja: »Ustavno sodišče je dalo misliti vsem, ki mislijo, da se lahko zgodijo volitve in sestavljanje vlade sredi poletja. Ko ljudi ni v državi, ne morejo biti volitve. Zato bi morale biti volitve jeseni.«

Zanimivo pa je, da ima drugačno mnenje predsednik državnega zbora Janko Veber, ki pravi: »Ne bi si upal trditi, da volitve ne bi mogle biti že julija«. Zakon o volitvah tega nikjer ne določa. Odločba ustavnega sodišča, v katerem to prepoveduje referendumsko izrekanje v času praznikov, pa velja samo za referendume, pravi Veber.

Vendar je še vedno bolj verjetno, da bo danes predsedniku države povedala, kdaj bo odstopila. Možnosti je več, povezane pa so z datumom predčasnih volitev, o katerem se bo uskladila koalicija. Möderndorfer je povedal, da bi bilo najprimerneje volitve izvesti jeseni, kar pomeni, da bi Bratuškova odstopila do septembra.

Jankovića podpira le še deset poslancev

Pozitivna Slovenija se je že razdelila na dva dela. Včeraj sta Zoran Janković in Alenka Bratušek sklicala vsak svoj sestanek, najprej celo ob isti uri. Janković se očitno še ni sprijaznil z dejstvom, da je s prevzemom stranko prepolovil. Po srečanju s člani PS, med katerimi je bilo tudi deset poslancev, je Janković tudi preostale člane poslanske skupine pozval, naj ne zapuščajo stranke.

Medtem je Bratuškova na Gregorčičevo, kjer so prostori vlade, povabila devetnajst od sedemindvajsetih poslancev. Prišlo jih je šestnajst. Očitno je, da Bratuškova preverja, kolikšno podporo še lahko zbere v parlamentu. Če jo bo podprlo 19 poslancev PS, ki bi lahko zapustili Jankovićevo poslansko skupino in ustanovili novo, bi bila ta skupina najmočnejša v parlamentu, razen Janševe SDS.