SLS ima novega predsednika, Marka Zidanška

Po dnevu preobratov je SLS dobila novega predsednika. Za Zidanška je glasovalo 74 delegatov, za Medveda pa 52.

Objavljeno
06. december 2014 13.12
jer Slovenska ljudska stranka SLS, predsedniki SLS
Ti. Kr., Delo.si, STA
Ti. Kr., Delo.si, STA

Podčetrtek - Delegati na kongresu SLS so s 74 glasovi za novega predsednika stranke izvolili Marka Zidanška. Njegovega konkurenta Damjana Medveda je podprlo 52 delegatov.

Zidanšek je po izvolitvi dejal, da se je treba sedaj zazreti v prihodnost. Novi predsednik SLS si želi, da bi se stranka preoblikovala v moderno desnosredinsko stranko, ki bo tudi v prihodnje krojila prihodnost Slovenije, Slovencev in Slovenk ter njenih državljanov in državljank.

Novi predsednik je prepričan, da bo mogoče z modrim pristopom prepričati najširši krog volivcev, dober temelj za uspeh imajo na lokalni ravni, ki ga bo treba nadgraditi na državni ravni. Zavzel se je tudi za tesnejše sodelovanje političnih strank na desnici. Po njegovem bo treba doseči dogovor, da bi lahko jutri skupaj predstavili ukrepe za izboljšanje stanja v državi, ker da so desne stranke tiste, ki lahko zagotovijo razvoj.

Zidanšek je delegate pozval tudi, naj se nanj in novo izvoljeno vodstvo spomnijo tudi jutri, da ne bo ostal sam tako kot Franc Bogovič pred njim.

Podpredsedniki stranke SLS so postali Primož Jelševar, Jasmina Opec in Franc Rozman.

Kongres bo!

Sicer pa so delegati SLS na izrednem volilnem kongresu v Podčetrtku z veliko večino zavrnili predlog za prekinitev kongresa in sklic novega v naslednjih mesecih. Za predlog, ki ga je vložil Franci Rokavec, je glasovalo le 14 od skupaj 126 delegatov z volilno pravico. Stranka je sicer ponovno odprla kandidacijski postopek za predsednika in podpredsednike, piše Slovenska tiskovna agencija.

Rokavec se je za predlog odločil, ker meni, da je pred stranko ena ključnih odločitev o tem, ali bodo začeli nov vzpon. Ker gre za težko vprašanje, se mu je porajalo vprašanje, ali so si za to vzeli dovolj časa. Pripraviti je namreč potrebno programsko in kadrovsko sinergijo za nadaljnji razvoj stranke, a za kaj takega po njegovem še niso dovolj pripravljeni.

Odhajajoči predsednik SLS Franc Bogovič njegovega predloga ni podprl in je napovedal, da bo glasoval proti. Želi namreč, da bi kongres danes izpeljali in izbrali novo vodstvo, saj da sam v vsakem primeru danes nepreklicno odstopa. Kot je dejal, ni želel postavljati ultimata, ob tem pa dodal, da če se med delegati pojavljajo morebitni pomisleki glede predlaganih kandidatov, imajo po današnjem sklepu kongresa še vedno priložnost predlagati boljše.

Na današnjem kongresu prvič doslej ni nekdanjega predsednika SLS Marjana Podobnika, ki se je za to odločil, ker v danih razmerah ne vidi, kako bi lahko pomagal stranki, obenem pa ne želi bit predmet različnih špekulacij. V pismu kongresu je člane stranke pozval k modri odločitvi, sam pa podpira vsako rešitev, ki bo peljala v smeri poenotenja SLS, saj je to po njegovem predpogoj za vnovični vzpon stranke.

Ker so delegati še pred tem podprli predlog spremembe poslovnika, so ponovno odprli kandidacijski postopek za funkcijo predsednika in podpredsednikov stranke do začetka točke predstavitev kandidatov, vse dotlej pa lahko poteka tudi umik dosedanjih kandidatur. Kongres si je zdaj vzel uro odmora za kosilo, po njem pa bo jasno, ali se bo Damjanu Medvedu in Primožu Jelševarju v boju za predsedniški položaj pridružil še kakšen kandidat.

A potem ko so delegati na izrednem volilnem kongresu SLS podprli predlog za ponovno odprtje kandidatur za predsednika stranke, je tik pred predstavitvijo prišlo do preobrata. Svojo kandidaturo je umaknil Primož Jelševar, v boj se je vrnil Marko Zidanšek. Nad tem je ogorčen Damjan Medved, ki je po čustvenem nagovoru vztrajal pri kandidaturi.

Kot je ob odstopu od kandidature povedal Jelševar, ni želel razdvojiti stranke in je s svojo odločitvijo dokazal, da se želi držati »gentlemenskega« dogovora o skupni podpori kandidata ter da vsi nadaljujejo po isti poti.

»Počasi se bo tudi v slovenski politiki potrebno zavedati, da mora vsak politik najprej pomisliti na državo, prvo pomisliti na svojo stranko in svojo skupnost in nato na svojo kandidaturo. Zelo resno polagam na srce vsem, ki so na vodstvenih položajih, da se na tak način obnašajo družbeno odgovorno,« je dejal Jelševar.

Bogovič pozval k odkritem premisleku o prihodnosti SLS

Odhajajoči predsednik Bogovič je člane pozval, da se odkrito pogovorijo, odstranijo morebitne maske ter izberejo vodstvo, ki bo SLS sposobno spet popeljati med parlamentarne stranke. V uvodnem nagovoru se ni izrekel za nobenega od obeh kandidatov, vesel pa je, da sta se izpostavila.

Bogovič je izrazil veselje, da se je na kongresu zbralo veliko delegatov, saj je v težkih časih najtežje ostati miren in stopiti skupaj. Ob tem je spomnil, da je pred dvema letoma obljubil, da bodo stranko dvignili ter upal, da bo njegov mandat trajal štiri leta. Vendar je v demokraciji normalno, da se po neuspehu na volitvah posloviš in s tem priznaš del krivde, je še dodal.

V nagovoru se je dotaknil časa in razlogov, zaradi katerih je vodenje stranke pred dvema letoma zapustil Radovan Žerjav. Ta mu je takrat v pogovoru zaupal, da je v Sloveniji zelo težko obrniti trende, v državi da imamo težave z razumevanjem pravne države, kritičen je bil do medijev in do politike nasploh, seveda pa je bil enako kritičen tudi do stanja v sami stranki. Ko si na vrhu in v soju kamer, se mnogokrat znajdeš sam, brez podpore v ozadju, mu je takrat dejal Žerjav. Kot je pojasnil Bogovič, je njegove besede uporabil zato, ker enako mnenje danes tudi sam zelo deli z njim.

Potem ko je stranka na predčasnih volitvah izpadla iz državnega zbora, Bogovič želi, da se zdaj pogovorijo odkrito, z rokami na mizi, brez zakulisnih igric in ugotovijo, kako naprej. Kot pravilno je ocenil odločitev stranke, da kongres izpeljejo šele po lokalnih volitvah, saj bi sicer težko imeli največ županov med vsemi strankami. Zaveda se, da so kakšno stvar naredili tudi narobe, za kar sprejema svoj del odgovornosti.

SLS se lahko ob modrem odločanju po njegovem spet dvigne in preseneti, lahko pa tudi povsem ponikne. »Upam, da bomo dovolj modri in bomo izkoristili potencial ter še vedno soustvarjali vsebino v slovenskem političnem prostoru,« je dejal prvi mož stranke.

Kot je dejal, se zaveda, da so na kongres prišli z zelo različnimi pogledi o tem, kaj storiti. A po njegovem je pomembno predvsem, da jih je prišlo veliko in bodo o tem, kam naj gre stranka, odločali na pravem mestu in pravi ljudje. Nikogar od udeležencev, ki so prišli, se ne glede na njegovo mnenje ne sme jemati kot da želi stranki slabo, predvsem pa je pozdravil oba predsedniška kandidata, ki sta s tem, ko sta se izpostavila, pokazala, da jima ni vseeno, kaj bo s stranko.

Zdaj je po njegovem potrebno premisliti, ali lahko z istimi vzorci naredijo preboj, ali pa so pripravljeni tvegati, dati priložnost mlajši generaciji ter narediti mešanico izkušenj in mladosti.

»Najlažje je biti oportunist, brez najmanjšega občutka za odgovornost, ko izrekaš kritiko. Težje je razmisliti o konstruktivnih rešitvah. Pojdimo s kongresa brez mask, šele v tem primeru bomo spet postali parlamentarna stranka. Izberimo ljudi, ki so sposobni določiti vsebino, predvsem pa novi predsednik ne sme spet ostati sam, sicer je že vnaprej obsojen na neuspeh,« je nagovor sklenil Bogovič.