Boj za komisarski stolček med SD in Desusom

Dejan Židan: Miro Cerar bo sporočil, da je zanj neprimerna samo ena od kandidatk.

Objavljeno
27. avgust 2014 21.10
afp/BELGIUM-EU-VOTE
Ni. Č., Delo.si, Mo. H., notranja politika
Ni. Č., Delo.si, Mo. H., notranja politika

Ljubljana − Stranki, ki sta se za predčasne parlamentarne volitve povezali v socialdemokratski blok, sta, kot kaže, postali tekmeci v kadrovski bitki za evropskega komisarja, ki ga bo Slovenija poslala v Bruselj. Od razpleta bo najverjetneje tudi odvisen dokončni razrez po ministrstvih.

Na seznamu treh kandidatov za Bruselj sta namreč tudi kandidata bodoče koalicije SD Tanja Fajon in Desusa Karl Erjavec. Tretja kandidatka je Alenka Bratušek, ki pa menda ni najboljša izbira za novega mandatarja Mira Cerarja. Ta se je po poročanju TV Slovenija danes slišal s predsednikom evropske komisije Jean-Claude Junckerjem in mu v telefonskem pogovoru sporočil, da kot predsednik nastajajoče vlade lahko le izrazi podporo predlaganim kandidatom in pri tem izpostavil Fajonovo in Erjavca. V stranki SMC so zanikali, da se je Cerar danes pogovarjal z Junckerjem, verjetno pa se bo jutri.

Jasen namig je poslal tudi podpredsednik Desusa Saša Ivan Geržina, ki je po usklajenem koalicijskem sporazumu, v katerem ministrski razrez še ni določen, na novinarsko vprašanje, ali je za Desus sprejemljivo to, da Cerar menda za komisarko podpira Fajonovo, dejal: »Desus bo to temeljito razmislil. Ko bomo videli, kdo bo imenovan, bomo tudi videli, kakšen bo nov razrez ministrstev. Če bo za komisarja imenovan nekdo iz koalicije, se bomo pogovarjali o novem razrezu.«

Predsedujoči SD Dejan Židan je potrdil, da bo Cerar sporočil, da Bratuškova ni prava izbira. »Moram reči, da je Cerar zelo jasno povedal, da bo sporočil naprej, da je zanj neprimerna samo ena od kandidatk, preostala dva kandidata sta povsem enako primerna. Kakor koli bo sprejeto, verjamem, da bo Slovenija imela dobro komisarko ali komisarja.«

Imenovanje komisarjev po Židanovih besedah sicer ni del koalicijske pogodbe oziroma koalicijskih usklajevanj. »Mi imamo jasen dogovor s Cerarjem, da stranki SD pripadajo tri mesta.« Da so razrezi ministrstev že dokončni, pa niso potrdili v Desusu. Po zadnjih podatkih naj bi stranki upokojencev sicer pripadla štiri ministrstva, SD tri, SMC osem. Zadnji razrez bo, kot je mogoče razumeti Geržino, odvisen od Cerarjeve odločitve, koga bo poslal v Bruselj. Če bo to namreč Fajonova, bi v Desusu lahko zahtevali dodatno ministrstvo, kar bi pogojevali z boljšim volilnim rezultatom v primerjavi s SD.