Bojan Starman novi predsednik Državljanske liste

Edini kandidat za predsednika stranke je dobil 143 glasov. Po izvolitvi je dejal, da gredo v DL najprej na zmago na volitvah.

Objavljeno
09. junij 2014 17.39
Posodobljeno
09. junij 2014 18.00
Pi. K., Delo.si, An. B., notranja politika, STA
Pi. K., Delo.si, An. B., notranja politika, STA
Ljubljana - Bojan Starman je postal novi predsednik DL. Na današnjem kongresu stranke je sicer nastopil kot edini kandidat, saj dosedanji predsednik stranke Gregor Virant ni podal soglasja h kandidaturi. Starman se je po izvolitvi zahvalil za zaupanje in dejal, da s tem prevzema težko nalogo, za katero upa, da jo bo popolnoma upravičil.

Kot je še dejal Starman, gredo v DL najprej na zmago na volitvah, nato pa naprej v reševanje države iz krize. Za Starmana je glasovalo 143 članov DL, medtem ko je bilo šest glasovnic neveljavnih.

Na kongresu so izvolili tudi podpredsednike stranke. To sta postala dosedanja podpredsednika Alojz Selišnik in Saša Markovič, novi podpredsednik pa je postal Rihard Braniselj, sicer vodja poslanske skupine DL.

Novi člani sveta stranke so postali Monika Gregorčič, Blaž Kujundžič, Jaka Šoba, Anton Plevčak in Bojana Kavrečič.

Potrdili so tudi nov statut in program stranke. Ta pod naslovom Ustvarjamo prihodnost vsebuje 112 ključnih ukrepov. Med njimi so ukrepi za povečanje konkurenčnosti gospodarstva, za znižanje davčnega bremena, za dostopno zdravstvo in šolstvo, za zniževanje javnega dolga, za dvig politične kulture, za zmanjšanje korupcije in za ustvarjanje priložnosti za mlade.

Sprejeli so še tri resolucije - resolucijo za višje neto plače, resolucijo za legalizacijo konoplje ter resolucijo za priložnosti za LGBTI (lezbijske, geji, bi- in transseksualne osebe).

Predstavili so tudi videospot DL, ki so ga pripravili pred začetkom volilne kampanje za državnozborske volitve.

Virant znova napovedal počasen umik iz politke

Nekdanji predsednik DL Gregor Virant je pred današnjim izrednim kongresom stranke ponovno dejal, da se iz politike počasi umika, a da bo novemu predsedniku še na voljo.

Virant je z mesta predsednika stranke odstopil na večer evropskih volitev, saj je stranka prejela le 1,12 odstotka glasov volivcev. Predsednik stranke je postal poslanec Bojan Starman, ki je bil, potem ko Gregor Virant ni podal soglasja h kandidaturi, edini kandidat.

Kot je v več kot polurnem nagovoru poudaril Virant, poročilo KPK ni povzročilo konca Janeza Janše in Zorana Jankovića, ampak začetek konca njegove politične kariere.

Virant izpostavlja, da bi glede izstopa iz Janševe koalicije in vstopa v koalicijo Alene Bratušek znova ravnal enako, a »če se v kritičnih trenutnih človek vedno odloči tako, da je dobro za državo in slabo za stranko, potem je slab predsednik stranke.«

Virant padec podpore DL vidi predvsem v »od politike sproducirani, skoraj patološki delitvi na leve in desne, ki ne dopušča prostora za sredinsko stranko.«

»V politiki ni fair playa«

»Politika je ring, v katerem nastopajo tudi dobri ljudje, a tudi surovine. To je ring, v katerem se ne spoštuje 'fair play'. Če ne sprejmeš teh pogojev, te prej ali slej politika potisne na rob,« je povedal. 

V stranki so po njegovih besedah lahko ponosni na velik premik na področju gospodarskega kriminala in korupcije, na področju konsolidacije javnih financ. Zasluiga za slednje je na strani  Janeza Šušteršiča. »Škoda, da danes ni tukaj z nami. Midva se - za razliko od splošnega prepričanja - večkrat srečava. Daleč od tega, da bi bila sprta ali kakorkoli,« je dodal.

Zdaj se DL po njegovih besedah mora soočiti z dejstvom, da je njena javna podoba »popolnoma skregana z realnostjo,«- a imajo veliko razlogov za optimizem. Kot pravi, ima namreč DL jasen politični profil, identiteto in vrednote ter da je boljša tako od levice in desnice kot tudi od novih strank.

»Mislim, da me politiki ne bodo preveč pogrešali, jaz pa - po pravici povedano - vsaj nekaj časa tudi ne politike. DL mora iti in gre naprej. Ustvarjamo prihodnost in nikoli ne bomo nehali verjeti,« je sklenil.

Prepričan je, da bo DL z izvolitvijo Bojana Starmana dobila odličnega novega predsednika. Njega pa, kot je zagotovil, ne bo več v »prvih političnih vrstah.«

Starman bo po Virantovem mnenju odličen predsednik DL. »V svoji karieri je rešil že kar nekaj podjetij, ki so bila tik pred potopom. Glede na to, da Slovenija ni v najboljši gospodarski kondiciji, mislim, da potrebuje ravno takšen tip človeka,« je dodal.

Starman o povezovanju še nič

Starman je pred začetkom kongresa poudaril, da ima izkušnje v kriznem menedžmentu, zato da bo lahko uspešno vodil stranko in popeljal Slovenijo iz krize. O povezovanju v predvolilnem obdobju Starman še ni hotel govoriti.

Starman priznava, da ni bil nikoli pravi politik, a verjame tako vase kot tudi v DL, »da bomo znali v tej državi, če bomo dobili zadostno podporo, narediti marsikaj, kar bo v dobro vseh državljanov. Želimo si, da ukradeno in okradeno državo vrnemo ljudem. In za to bomo poskrbeli,« je dodal.

Glede nizke podpore stranki, ki jo kažejo javnomnenjske raziskave, je dejal, da je stranka v preteklosti naredila kar nekaj pravih korakov, so »pa kdaj s kakšnimi izjavami mogoče naredili sami sebi škodo.« Kljub temu meni, da je hrbtenica stranke še vedno tam, kjer je bila, in da bodo lahko določene programe, kot je boj proti korupciji, v prihodnje uspešnejše nadaljevali.

Glede povezovanja stranke pred volitvami se Virant zavzema za povezovanje v političnem centru, ne pa na levo ali desno. A ta hip je v političnem centru po njegovi oceni le nedavno ustanovljena Stranka Mira Cerarja (SMC).