Odnosi zaradi brexita ne bodo trpeli

Naš izstop ne pomeni, da želimo EU oslabiti, je poudaril vodja britanske diplomacije.

Objavljeno
11. januar 2017 17.06
Boris Johnson
Jure Kosec
Jure Kosec
Ljubljana - Britanski zunanji minister Boris Johnson s kratkim postankom v Sloveniji in srečanjem s predstavniki političnega vrha obeležuje 25. obletnico priznanja države s strani Združenega kraljestva. Gost se je zavzel za poglobitev odnosov med državama in izrazil prepričanje, da te zaradi brexita ne bodo trpeli.

Johnsona so v Ljubljani sprejeli predsednik republike Borut Pahor, premier Miro Cerar in minister za zunanje zadeve Karl Erjavec. Zunanja minista sta se v uro dolgem srečanju pogovarjala o dvostranskih političnih in gospodarskih odnosih, pozornost pa sta med drugim posvetila varnostnim vprašanjem in britanskemu izstopu iz Evropske unije. Dotaknila sta se tudi arbitraže glede določitve meje med Slovenijo in Hrvaško, pri čemer je slovenski zunanji minister seznanil britanskega gosta s podrobnostmi postopka. Zvečer sta se Erjavec in Johnson skupaj udeležila slavnostnega sprejema v Narodni galeriji ob 25. obletnici vzpostavitve diplomatskih odnosov, ki sta ga pripravila britansko veleposlaništvo v Ljubljani in British Council.

Obisk vodje britanske diplomacije je bil po navedbah britanskega veleposlaništva namenjen utrjevanju dobrih odnosov med državama in krepitvi njunega partnerstva v prihodnosti. Združeno kraljestvo bo v roku nekaj mesecev uveljavilo 50. člen lizbonske pogodbe in s tem sprožilo postopke za izstop iz EU. Kljub obžalovanju slovenskega zunanjega ministra nad odločitvijo britanskih volivcev, obe strani zatrjujeta, da to ne bo vplivalo na prihodnost dvostranskih odnosov. Ti se bodo še naprej poglabljali, veliko obeta tudi hitro naraščanje blagovne menjave.

Še naprej del Evrope

Johnson je med novinarsko konferenco dejal, da si želi Združeno kraljestvo nadgraditi svojo prijateljstvo s Slovenijo. Pohvalil je razvoj države v »dinamično evropsko gospodarstvo«. Kot je poudaril, je bil v Ljubljani nazadnje leta 1991 »kot novinar na poti s skupino evropskih ministrov, ki so želeli preprečiti slovensko samostojnost«. »Zelo so se motili,« je dejal.

London se po Johnsonovih besedah močno zaveda vloge, ki jo je Slovenija odigrala v migracijski krizi. Poudaril je, da bo Združeno kraljestvo, tudi ko bo enkrat izstopilo iz EU, še naprej tesno sodelovalo z drugimi ervopskimi državami pri preprečevanju ekstremizma, terorizma in drugi varnostnih izzivov, s katerimi se sooča celina. Ponovil je, da njegova
država ne zapušča Evrope, temveč EU.

Nov, produktiven odnos

Odkar je lani postal zunanji minister, je Johnson vztrajal, da Združeno kraljestvo še vedno podpira evropski projekt, kljub temu da v njem več ne bo sodelovalo. V enem od nedavnih govorov je dejal, da si Britanija z EU želi zgraditi nov, produktiven odnos, temelječ na prijateljstvu in prosti trgovini, partnerstvo, ki bo še naprej omogočalo sodelovanje pri stvareh, ki so pomembne za celotno Evropo. To stališče je ponovil tudi med obiskom v Sloveniji. »Naš izstop ne pomeni, da želimo EU oslabiti. Želimo jo podpirati od zunaj. Verjamemo v močno Združeno kraljestvo, v močno EU in v
močno Slovenijo. To je naša ambicija.«

V nedeljo bo minilo 25 let, odkar je Združeno kraljestvo priznalo Slovenijo kot samostojno in neodvisno državo. Istega dne so to storile tudi druge države evropske skupnosti. Britansko veleposlaništvo v Ljubljani bo v počastitev obletnice skozi celo leto pripravilo različne dogodke.