Bošnjak in Dolenc nova viceguvernerja

Državni zbor je z večino izvolil kandidata, ki ju je predlagal predsednik države Borut Pahor.

Objavljeno
26. januar 2016 11.06
Slovenija, Ljubljana, 01.Oktober2012, Banka Slovenije. Foto: Igor Zaplatil/Delo
Miha Jenko
Miha Jenko

Ljubljana − Pahorjeva kandidata za viceguvernerja Banke Slovenije Marko Bošnjak in Primož Dolenc sta dobila večinsko podporo v državnem zboru, prvi je prejel 55, drugi pa 56 poslanskih glasov. Šestletni mandat v petčlanskem svetu Banke Slovenije bosta nastopila v prihodnjih mesecih.

Bošnjak in Dolenc, ki ju je predsednik države po posvetovanju s poslanskimi skupinami izbral in predlagal s seznama 16 prijavljenih kandidatov, sta po izobrazbi ekonomista in prihajata iz manjših slovenskih bank. Bošnjak je do oktobra lani služboval v Hypo Alpe Adria banki, še prej pa v bankah Sparkasse in Volksbank, ukvarjal se je tudi z revizijo, Dolenc pa je zaposlen v Deželni banki Slovenije, služboval pa je tudi v Univerzi na Primorskem, Abanki, Interevropi in na ministrstvu za finance.

Proti SDS in ZL, molk SMC

Pred glasovanjem v parlamentu so njuno kandidaturo izrecno podprli v poslanskih skupinah SD in Desusa, nasprotovali pa so jima v SDS in Združeni levici. Po mnenju Jožeta Tanka (SDS) gre »za kandidata, za katera je bilo javno znano, da nosita sabo določene dvome o neoporečnem predhodnem delu,« v njegovi stranki pa so od Pahorja pričakovali, da »bo predlagal kandidate z ustrezno integriteto in referencami.« Luka Mesec (ZL) pa je prepričan, da je »Banka Slovenije ovira razvoju države« in da »kandidata ne prinašata nobene obljube, da se bo to spremenilo, zato ju v Združeni levici ne bomo podprli.«

Nataša Kovač iz Pahorjevega kabineta, je izpostavila predsednikovo skrbnost pri izbiri kandidatov in posebej poudarila, da »iz izjave Banke Slovenije sledi, da nad kandidatoma ni bil in ni voden noben nadzorniški postopek na podlagi zakona o bančništvu.«

Pri obeh je izpostavila strokovne in vodstvene izkušnje, za Bošnjaka je tudi omenila, da ima izkušnje pri upravljanju s tveganji in da je imel najbolj prepričljivo podporo po predhodnih Pahorjevih pogovorih z vodji poslanskih skupin. Na koncu sta bila oba, z očitno podporo SMC (ki v razpravi pred glasovanjem sicer ni sodelovala), potrjena s precej več kot 46 glasovi, kolikor sta jih potrebovala za izvolitev.

Marko Bošnjak, ki ga je za viceguvernerja BS predlagal nekdanji guverner Banke Slovenije France Arhar, bo tako nasledil viceguvernerja Darka Bohneca, ki mu mandat poteče 4. marca, Primož Dolenc, ki se je na razpis za viceguvernerja prijavil sam, pa bo nasledil viceguvernerko Stanislavo Zadravec Caprirolo, mandat ji poteče 5. aprila. V svetu Banke Slovenije se bosta pridružila guvernerju Boštjanu Jazbecu in viceguvernerkama Mejri Festić in Ireni Vodopivec Jean.