Boštjan M. Zupančič prihaja na ministrstvo h Klemenčiču

Ukvarjal se bo s sodbami ESČP proti Sloveniji. Zaposlen bo za določen čas na zaupanje ministra.

Objavljeno
30. junij 2016 16.38
24.12.2011 Ljubljana, Slovenija. Bostjan M.Zupancic, sodnik na Evropskem sodiscu za clovekove pravice v Strasbourgu.FOTO: JURE ERZEN/Delo
Pi. K., M. V.
Pi. K., M. V.

Ljubljana −  Od jutri bo v kabinetu pravosodnega ministra Gorana Klemenčiča zaposlen nekdanji sodnik Evropskega sodišča za človekove pravice (ESČP) Boštjan M. Zupančič, ki ga je na položaju v Strasbourgu konec maja zamenjal odvetnik Marko Bošnjak. Kot so nam potrdili na ministrstvu, bo delal kot svetovalec v kabinetu ministra.

Zaposlen bo v okviru kvote kabinetnih zaposlitev, torej za določen čas in na zaupanje ministra.

Ukvarjal se bo predvsem s številnimi sodbami ESČP proti Sloveniji, ki najpogosteje zadevajo kršitve pravice do
sojenja v razumnem roku in pravice do učinkovitega pravnega sredstva.

»S svojim znanjem in izkušnjami bo pomembna okrepitev naših prizadevanj za izboljšanje uveljavljanja in izvajanja sodb ESČP in pri drugih zahtevnih ustavnopravnih vprašanjih,« so sporočili z ministrstva.

Goran Klemenčič je sicer že dlje časa napovedoval, da mora država začeti sistemsko spremljati uresničevanje sodb ESČP. Zato je vlada maja imenovala tudi posebno delovno skupino, katere naloga je vzpostavitev učinkovitejšega mehanizma in večje preglednosti izvrševanja sodb ESČP, ki jo vodi državna sekretarka pravosodnega ministrstva Tina Brecelj.