Božo Predalič se je odločil, da ...

... bo sprejel mandat poslanca le v primeru potrditve odvzema mandata Janši na ustavnem sodišču.

Objavljeno
12. november 2014 09.29
Ljubljana 06.08.2009 - Zaslišanje Boža Predaliča na gospodarskem oddelku PU Ljubljana.foto:Blaž Samec/DELO
Š. P., Delo.si; STA
Š. P., Delo.si; STA
Ljubljana − Božo Predalič, ki naj bi na poslanski funkciji nasledil predsednika SDS Janeza Janšo, je Državno volilno komisijo (DVK) obvestil, da bo mandat prevzel z dnem, ko bodo končani pravni postopki glede Janševega mandata na ustavnem sodišču. To pa le, če bo nezakonit odvzem mandata potrdilo tudi ustavno sodišče, je sporočil na twitterju.

Predalič bi moral na poslanski funkciji naslediti predsednika SDS Janšo, ki mu je mandat prenehal zaradi pravnomočne sodbe v zadevi Patria. Da je Janši prenehal mandat, je državni zbor ugotovil na podlagi zakona o poslancih.

Na sklep državnega zbora se je Janša pritožil na ustavno sodišče. Upravni senat tega sodišča je že sklenil, da bo zadevo obravnaval absolutno prednostno. Ustavni sodniki bodo Janševo pritožbo obravnavali na današnji seji.

Pritožbo na ustavno sodišče zaradi odvzema mandata Janši je pred kratkim vložila tudi skupina 315 volivcev iz tretjega okraja četrte volilne enote Grosuplje. Ustavno pritožbo so vložili, ker so, kot so navedli, zaradi prenehanja Janševega mandata »postavljeni v isti položaj, kot če ne bi volili«.