Poslanci zadržani do razrešitve predsednika KPK

Alenka Bratušek je vložila predlog za razrešitev Borisa Štefaneca: Ravnal je protiustavno. Štefanec: Gre za pritisk.

Objavljeno
12. april 2016 12.19
Posodobljeno
12. april 2016 12.19
Alenka
Pija Kapitanovič, N. Č., STA
Pija Kapitanovič, N. Č., STA

Alenka Bratušek je s poslanci NSi in nepovezanimi poslanci danes vložila predlog sklepa za predlog razrešitve predsednika KPK Borisa Štefaneca.

V poslanskih skupinah so večinoma zadržani do tega, da bi DZ predsedniku republike podal predlog za razrešitev predsednika KPK. Med pomisleki je tudi ta, da ni najbolj primerno, da predlog za razrešitev podajo tisti, ki jih KPK nadzira. V uradu predsednika predloga ne komentirajo.

Predsedujoča Zaabu Alenka Bratušek upa, da bodo v nadaljevanju postopka predlog podprli tudi drugi poslanci. »Javnost nam večkrat očita, da politiki trenutno stanje v KPK ustreza, za nas to ne drži,« je dejala.

»Predlog Bratuškove za mojo razrešitev vidim kot pritisk ali celo napad na delo KPK,« pa pravi Štefanec.

Predlog za razrešitev, ki so ga pripravili v Zaab, se sklicuje na zakon o integriteti in preprečevanju korupcije, ki pravi, da predsednika KPK razrešuje predsednik republike. Med drugim na predlog DZ, če predsednik KPK funkcije ne opravlja v skladu z ustavo in zakonom.

Štefanec je glede na predlog ravnal nedopustno in nezakonito večkrat, v primeru uslužbenke, ki je ravnala nezakonito in je Štefanec ni prijavil. Prav tako je KPK nezakonito zbirala podatke o bančnih računih državljanov, čeprav za to ni bilo nobene podlage in potrebe.

Bratuškova je spomnila še na pozive OECD in drugih mednarodnih institucij, ki so opozorile na pristransko in neodvisno delovanje KPK. »Senat komisije praktično ne deluje. Skrivajo se podatki, omejujejo se dostopi članici senata Almi Sedlar, kar je obsolutno nedopustno,« je še dejala Bratuškova. KPK je po njenem mnenju popolnoma neoperativna in nekompetentna, ukvarja se le s samo seboj, zamenjava predsednika da je zato nujna.

Štefanec: Bratuškova pritiska na delo upravnega sodišča

Štefanec je v današnji izjavi za medije poudaril, da je KPK neodvisen in samostojen državni organ ter da njihovo delo ocenjujejo sodišča skozi sodne odločbe in DZ ob obravnavi letnega poročila.

Meni, da Bratuškova z danes spisanim predlogom neposredno pritiska na delo upravnega sodišča, ki še vedno obravnava in odloča o odločbi KPK glede domnevno sporne kandidature Alenke Bratušek za evropsko komisarko.

Odgovoril je tudi na konkretne očitke v predlogu za njegovo razrešitev. Zavrnil je navedbe, da je KPK nezakonito pridobivala in hranila bančne podatke vseh državljanov Slovenije. Pojasnil je, da imajo za vse podatke, ki jih je komisija zbrala oz. še zbira, pravno podlago v 16. členu o zakonu o integriteti in preprečevanju korupcije. Med te podatke pa sodijo tudi transakcijski računi, ki pa so vedno bili »neosebni« oz. ni bilo nobenega konkretnega podatka za temi računi.

Če KPK ne bi razpolagal s podatki o teh računih, potem ne bi mogli ugotoviti nepravilnosti pri izplačevanju preko avtorskih pogodb javnim uslužbencem, zaradi česar je pozneje odstopila takratna ministrica za izobraževanje Stanka Setnikar Cankar. Sicer pa je opozoril, da KPK ni nikoli objavljal kakršnih koli podatkov o plačilu davčnih obveznostih, nikoli tudi niso objavili podatkov o izplačilu odškodnin okuženim s hivom.

V strankah zadržani do razrešitve

V poslanskih skupinah so večinoma zadržani do tega, da bi DZ predsedniku republike podal predlog za razrešitev predsednika KPK. Med pomisleki je tudi ta, da ni najbolj primerno, da predlog za razrešitev podajo tisti, ki jih KPK nadzira.

Kot je spomnil Dragan Matić (SMC), je bil KPK ustanovljen z določenim namenom, da obračuna s korupcijo v državi in gre za pomemben organ. Ker je bilo v javnosti precej pripomb na delo aktualnega vodstva, bi bilo po Matićevem mnenju umestno, da predsednik republike, ki je z imenovanjem vodje KPK prevzel določeno odgovornost za Štefanečevo delovanje, oceni njegovo delo oz. se opredeli do očitkov, do katerih prihaja v zadnjem času.

Vodja poslancev SD Matjaž Han je dejal, da je KPK pretekel 15 let svoje delovne dobe in je bila dobra odločitev države, da je komisijo ustanovila. Han opozarja, da KPK ne sme biti ujetnik posameznih slabih vodstvenih struktur, a način, na katerega kot se je njegove odstavitve lotila Bratuškova, po mnenju Hana ni pravi. KPK nadzira poslance in bi bilo neokusno, da poslanci razrešujejo njegovo vodstvo. Na vprašanje, ali torej z delom KPK niso zadovoljni, a predloga ZaAB ne bodo podprli, je odgovoril z besedami: »Tudi z delom poslancev ljudje niso zadovoljni, pa morajo s tem živeti.«

O vprašanju KPK so razpravljali tudi v Desusu, kjer so se odločili, da ne bodo sopodpisniki predloga. Po besedah vodje poslanske skupine Desus Franca Jurše je dejstvo, da v tem primeru ne gre le za predsednika KPK, ampak za razrešitev celotnega vodstva komisije. »Če že govorimo o razrešitvi, bi bilo treba zadeve širše zastaviti,« meni Jurša.

Iz poslanske skupine Združena levica (ZL) so sporočili, da je jasno, KPK v tej sestavi ne uživa ugleda in nima podpore ne v javnosti in ne v politiki. »Od začetka svojega delovanja se KPK ukvarja bolj sama s seboj, kot pa z bojem proti korupciji. Medsebojni konflikti članov KPK in pranje umazanega perila v javnosti, ki spremljajo delo KPK, so onemogočili kakovostno opravljanje dela instituciji in uničili še preostalo zrno ugleda v javnosti,« so zapisali. Po njihovem mnenju je potrebno razrešiti vse člane senata KPK in čim spremeniti krovni zakon o delovanju KPK.

V uradu predsednika predloga ne komentirajo.

Bratuškova je z razrešitvijo že poizkušala

Alenka Bratušek je razrešitev Štefaneca zahtevala že februarja, ko je upravno sodišče odpravilo akt KPK, ki se je nanašal na njeno kandidaturo za evropsko komisarko. Upravno sodišče je ugotovilo, da so bile v vseh fazah postopka ugotovljene napake, ki pomenijo kršitev zakona oziroma ustave. Upravno sodišče je navedlo, da je šlo za arbitrarno in samovoljno odločitev KPK, v več fazah postopka se je poseglo v ustavne pravice Bratuškove.

Članica senata KPK Alma Sedlar, ki sama že od začetka novega senata KPK opozarja na nerazumljivo in nezakonito ravnanje Borisa Štefaneca, upa, da se bodo poslanci državnega zbora odločili v dobro države. »Odločitev je zdaj v rokah politike, ki edina lahko kaj spremeni,« nam je dejala.

V celoti objavljamo njeno izjavo za javnost. »Predsednik KPK se v odzivu na predlog za razrešitev čudi, zakaj predlagatelji predlagajo le njegovo razrešitev, čeprav kritike letijo na slabo delo celotne komisije. Javnost želim spomniti, da sem sama predsednika KPK že večkrat pozvala, naj za svoje odločitve končno prevzame odgovornost, in naj jo neha prelagati na uslužbence, na druge državne organe ter oba namestnika,« se je odzvala namestnica Alma Sedlar.