Bratuškova bo danes odstopila

Pravniki se ne strinjajo o datumu volitev. Do imenovanja nove vlade bo sedanja ministrska ekipa opravljala samo še tekoče posle.

pon, 05.05.2014, 06:00

Ljubljana – Potem ko se je vrh koalicije v soboto pričakovano odločil, da bo vlada predčasno končala svoj mandat, se je začel spopad pravnih interpretacij o možnem datumu predčasnih volitev. Alenka Bratušek bo danes odstopila, kaj bo po tem, pa še ni jasno.

Premierka bo danes o svojem odstopu obvestila predsednika države Boruta Pahorja in predsednika parlamenta Janka Vebra. Verjetno še ta teden, najpozneje pa v sedmih dneh, se bodo z odstopom seznanili poslanci in to bo tudi uradni konec mandata vlade Alenke Bratušek. Do imenovanja nove bo sedanja ministrska ekipa opravljala samo še tekoče posle.

Gospodar postopka bo po tem predsednik republike Pahor, ki bi lahko – prvič v zgodovini – skrajšal z ustavo in zakoni predpisane procedure in tako dosegel, da bi bile volitve 22. junija, kot je predlagala koalicija, ali pa v začetku julija. Izjava, da »si bo prizadeval za čimprejšnjo rešitev nastale situacije«, kaže, da o tem resno razmišlja. Vendar ne bo smel obiti mnenja številnih pravnikov, med njimi dr. Rajka Pirnata in dr. Mira Cerarja, da predsednik ne more kar tako skrajšati ustavnih rokov – tudi če bi se 81 poslancev odreklo možnosti, da predlagajo novega mandatarja. Drugi, na primer Igor Kaučič, pa so prepričani, da predsednik republike to možnost ima. Hitenju na volitve sicer nasprotujejo nove stranke, ki potrebujejo čas za priprave. Tako je Igor Šoltes (Verjamem) že opozoril, da bi s spomladanskimi volitvami »preprečili nastanek alternativnih programov za boljše upravljanje države«.

Pahor, ki je zaradi politične krize za en dan skrajšal jutrišnji uradni obisk v Italiji, bi z odločitvijo, ki je ne bi podprla celotna pravna stroka, lahko tvegal celo ustavno obtožbo. Zato je pričakovati, da bo del odgovornosti preložil na parlamentarne stranke in poslance, ki lahko s »slamnatim« kandidatom za mandatarja zaustavijo postopek. Vse stranke, tudi po razkolu v PS največja SDS, so že sporočile, da želijo volitve čim prej. Tudi Zoran Janković (PS), ki še vedno vztraja, da ni kriv za padec vlade, in je bil v soboto celo presenečen, ker ga koalicija ni povabila na sestanek na Brdu pri Kranju.

Predsedniki četverice vladnih strank so se ob slovesu strinjali: državo puščajo v dobri kondiciji, toda čimprejšnje predčasne volitve so »v danih okoliščinah« najboljša rešitev. Notranji minister Gregor Virant je pri tem posebej poudaril dobro delo kriminalistov v spopadu z gospodarskim kriminalom in korupcijo ter omenil, da je »morda eden od vzrokov, da so zrušili vlado«.

Komentiraj članek

Spoštovani komentatorji!

Komentiranje je preprosto, vendar pa zaradi spodbujanja kulturne in dostojanstvene razprave pred oddajo komentarjev zahtevamo vnos osebnih podatkov.
Za komentiranje morate biti prijavljeni. Še nimate uporabniškega imena in gesla? Registrirajte se!

Spoštovani komentatorji!

Komentiranje prispevkov na straneh Dela ni pravica, temveč možnost, ki jo omogoča medijska družba Delo, d. d. S komentarji prispevkov izražate svoje mnenje ali stališče na lastno odgovornost. Za objavo komentarjev, ki bodo na ogled takoj vidni vsem obiskovalcem portala, zahtevamo vnos osebnih podatkov. Kot registriran uporabnik, ki osebnih podatkov v uporabniškem računu ni dopolnil, pa imate možnost oddaje komentarjev, pri čemer si uredništvo pridržuje pravico do objave po lastni presoji.

Uredništvo Dela in izdajatelj Delo, d. d., spodbujata argumentirano razpravo in ne dovoljujeta zlorabe medijskega prostora za žalitve, napeljevanje k sovraštvu ali nasilju, osebno diskreditacijo identificiranih piscev, oglaševanje izdelkov ali storitev ali kako drugače pravno spornih komentarjev.

Po kazenskem zakoniku je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe, kakor tudi za razžalitev, žaljivo obdolžitev in obrekovanje. Uredništvo Dela bo pomagalo pri ugotavljanju identitete avtorjev sporočil, če bodo to zahtevali pristojni organi. Podatke lahko na zahtevo sporoči tudi prizadeti osebi zaradi uveljavljanja njenih pravic.

Uredništvo Dela bo zato po svoji presoji brisalo sporna sporočila; posameznim avtorjem bo tudi odvzelo možnost komentiranja.

Za vsebino, naslove in priloge sporočil v forumih so odgovorni avtorji sami.

Medijska družba Delo, d. d., uredništvo Dela

Prijavi se

Komentarji

Prikaži: starejši prej
8 komentarjev
wladymyr

Politizacija in jurisdikcija – država brezpravja in pisarniška moč onemogočanj

Ključne besede: Alenka Bratušek, vlada, odstop itd. še nikakor niso ključna dejanja, kaj šele v slovenski, jankovićevski politiki in v oblasteh drugih gazd in gazdaric, večidel kajpak scela protislovenskih! Pravo, ki naj bi v državi vzpostavljalo – evropsko – svobodo slehernega slovenskega državljana, je prepuščeno zapisnikarstvu in kvečjemu napotkom in obrazcem, česar niti javna uprava ne prenese… - »ko se je vrh koalicije v soboto pričakovano odločil, da bo vlada predčasno končala svoj mandat, se je začel spopad pravnih interpretacij o možnem datumu predčasnih volitev.«

Etični kodeksi so skriti v Pandorino skrinjico... Seveda prava več že davno v Republiki Sloveniji ne določajo pravniki, ampak političnodržavna moč gazd in gazdaric, največ projugoslovenarjev in protislovenskih sil, saj ni niti nobenega nadzora nad zakonitostjo v državi in ne pošastne prisile ohlokracije, ki je zavladala domala v svojih zvezah obrobništva povsod, ob pomoči ničvrednih nizkotnosti na javni sceni. Če bi v parlamentu bila slovensko dopustna demokracija, bi zaznali vsaj reakcionarje, tako pa ni niti slednjih… Razdržavljeni egotizem vlada Sloveniji.

Šalobardno pomočništvo je našel tako v slovenskih ustaših (vstajniki) kot v pristaštvu pajdašij, ki so zlezle na nekatera vodilna mesta, da odločajo, ne glede na sam status ustavnosti ali zakonitosti v državi: večjo moč od bivše premierke mag. Alenke Bratušek v odločitvah s pooblastili ima že vsaka socialna delavka občinarka kot vodja postopka – npr. že za dodelitev socialne denarne pomoči iz javnih sredstev -, prav tako gizdice po ministrskih pisarnicah, v zavodih itd., na vrhu te brezpravne zaplankanosti pa se očitno dičijo nevednost, spajdašena s položajem, koruptivnost, sprijeta s financami, naposled pa lov na glave s policijsko oborožitvijo in nato sz arestantskim pazništvom… Prava tako rekoč v Sloveniji ni več – razlaščevanje, onemogočanje, hvačličenje nesposobnih itd. pa vztrajno narašča v svojih populizmih.

Javnomnenjski populizmi bodo prekrili spet vso revo in bedo slovenskega državništva: kot v času udbomafije? "MI" - zavest pa ne bo več pluralis maiestatis (mi, cesar, papež itd. odločamo...), ampak znani zavajalni kolektivizem, oprt na ideologeme, parole in znane privajene fraze, ob vsej psihiki psihopatskih politikantarjev... Napredek je sicer še vedno zasvojen v družbenem miru in svobodi ter v vednosti demokratičnih odločitev za javno dobro, toda pisarnice bodo zavrle - po (čigavih)) navodilih in uredbah, po pravilih ali pravilnikih, ki jih sicer nihče ne upošteva - vsakršno družbenozgodovinsko napredovanje slovenskega naroda. Nekaj hohštaplerčkov bo sicer odlajnalo in odlajalo svoj verižni cinizem, potlej pa se poskrijejo po meščuharsko anonimnih zakotjih... Populizem pa se bo širil, nenadoma bo vse več pevaljk iz jugoviških krajev v Ljubljani in drugod po Sloveniji in vse več "Balkana", toda ne pravoslavnega, ampak izkoreninjeno sčefurjenega, napadalnega in v zmenkarijah nevarnega.

Alenka Bratušek je - morala ali le mogla? - odstopiti, tako od funkcije v Partiji pozitivno slovenskih skrajnosti kot s položaja premierke - edino, kar so ji zamerili, pa je njena enostavnaČ: bojevitost, ker se ni dala. Lj8ubljanskega župana pa več ne bo vabila s svojimi... - naj gre mimo, kakor je triumfator šel mimo v dvorani na Brdu špri Kranju...

Goto se zdaj le kdo vsaj nekoliko državnopravno sprašuje, kaj je z ustavno in demokratično Republiko Slovenijo... in verjetno si zdaj ne bodo več privoščili depolitizacije na način javne peke odojkov in ritomignic pevaljk, češ, "nek se vidi raskoš" (naj se vidi baharija)... Kakšne poteze bo kolektivistično, čeprav v prazno, povlekel ljubljanski župan, je znano: s svojo Partijo bo najprej začel nažirati zunanjo slovensko politiko, da se izogne Evropski uniji... In mag. Alenka Bratušek - dosedanja premierka, enoletnica? Če sicer notranji minister pohvali policijo, pa ve, kdo je za preiskave "nedotakljiv"... - in če je to res vsaj en od razlogov, da so uspeli zrušiti tudi mag. Alenko Bratušek in Vlado RS, je prav, da pač prepustijo še pravniki državo zakonom ulice ali kraljev uličarstva ali biološki premoči socialnega darvinizma... - na drugi strani pa se pripravlja nekakšna butasta neokardeljevščina, ker pač titinstvo ne more - več - uspevati ne uspeti. Državo Slovenijo vodijo gazdarice in gazde - podpira jih seveda celo državni predsednik, kakor da se ne ve, kdo je kdo. Rešitev za slovensko državo je... - Povem, če me izvolijo, in to sistematsko in za svobodo slehernega slovenskega državljana.

05. maj 2014, ob 13:46:30
Miroslave

Dokler ne bomo razčistili tega, ne bo miru, zwau:

Milan Kučan: »Jaz sem seveda prenehal biti predsednik republike, nisem se pa, ko sem se umaknil s palače na Erjavčevi, umaknil iz političnega življenja. /…/ Zato me seveda tudi zanima, kakšna bo bodoča politična, če hočete, strankarska upravljalska struktura Slovenije.«

Nedelo, 11. januar 2004

Nekdanji prvi partijec je ob koncu svojega drugega predsedniškega mandata storil dvoje. Samoustanovil si je nov privilegij: institucijo bivšega predsednika republike s svojo pisarno in osebnim šoferjem. Če se spomnimo Kučanovih besed o privilegijih v komunizmu (kjer je prav tako omenjal službeni avtomobil in svojega šoferja), je jasno, da je zanj bolj ali manj vse ostalo isto. In kot drugo, konec marca je ustanovil Forum 21, ki se je že v istem letu precej javnomnenjsko angažiral pri parlamentarnih volitvah. (Povzeto po že skoraj razprodani knjigi Dejana Kaloha Milan Kučan: Ko boter spregovori o sebi).

Deset let po tej izjavi je povsem jasno, da je Milan Kučan, ko je napovedal, da se ne bo umaknil iz političnega življenja, to mislil dobesedno. Tudi njegovi pogosti obiski vladnih soban, ko se sestaja s premierko Alenko Bratušek (to je seveda precedens, ki ga v demokratičnih državah, ki so izšle iz bivšega komunističnega sistema ne najdete zlepa), ta bo jutri končno odstopila, temu seveda v celoti pritrjujejo.

A “nerodno je edino to”, da Kučan še vedno de facto kreira slovensko politiko, a kot vidimo posledice za Slovenijo in njene prebivalce - strašno neučinkovito in porazno, potem pa, ko so rejtingi “njegove” vlade že povsem na psu, enostavno določi nove predčasne volitve kot bi z neko novo politično ponudbo (npr. Verjamem Igorja Šoltesa in nova politična združba, ki nastaja sedaj okoli Bratuškove). Kar je prav tako – v letu 2014, 23 let po slovenski osamosvojitvi - neverjetno!

05. maj 2014, ob 11:40:14
zwau

Dokler ne spremenimo volilnega sistema ( dvig praga in preferenčni glas ),odstranimo iz politike osamosvojitvenih lopovov in novodobnih komunjar, sploh nima smisla zapravljati denarja za volitve.
Zakaj!!!!!???
Ker bo zopet vse isto in nismo ničesar naredili!!!!

05. maj 2014, ob 08:52:49
Miroslave

Veteran1953

Čimprej tem bolje za Slovenijo !!
.....
Prepozno, vsaj eno leto.
Bilo bi manj škode.

05. maj 2014, ob 08:49:20
zwau

Veteran1953

Čimprej tem bolje za Slovenijo !!

------------------------------------------
Daj razloži zakaj!!!

05. maj 2014, ob 08:42:40
leto2013

Janševa premetenost in bodočnost Slovenije
Zakaj bi bil torej JJ nevaren? …
http://za-misli.si/kolumne/dusan-rutar/1604-janseva-premetenost-in-bodocnost-slovenije

05. maj 2014, ob 08:16:11
Veteran1953

Čimprej tem bolje za Slovenijo !!

05. maj 2014, ob 07:45:57
Miroslave

Bratuškova bo danes odstopila

Upam, da res in z njo tudi njeni ministri.

Ko se nad Slovenijo zgrne katastrofa, ki sliši na ime Alenka Bratušek
Še pred petimi leti je bila Slovenija ena od manj zadolženih držav v EU, danes pa dolg Slovenije narašča v povprečju skoraj milijardo evrov na mesec.
Izvirni greh brezglavega zadolževanja seže v čas, ko je mandat končala prva vlada Janeza Janše, finančni minister je bil Andrej Bajuk. Javni dolg je znašal 22 odstotkov BDP, kar je najmanj v tem tisočletju (ob nastopu mandata leta 2004 je bil dobrih 27 odstotkov). V tem obdobju je dolg narasel za pol milijarde evrov oziroma v povprečju nekaj več kot deset milijonov evrov na mesec. Ker je bila gospodarska rast, se je dolg glede na BDP v resnici znižal za pet odstotnih točk. Finančni kolaps se je začel že prvo leto Pahorjeve vlade, ko se je dolg povečal za skoraj tri milijarde evrov, v treh letih vladanja pa je v povprečju naraščal na nekaj več kot 200 milijonov evrov na mesec. »Javnofinančna politika Slovenije je v zadnjih petih letih poosebljeno slaboumje. Navezi Križanič-Pahor je v treh letih javni dolg uspelo povečati za osem milijard, dvojica Bratušek-Čufer bo v slabih dveh letih državo zadolžila za 14,4 milijarde evrov ali 40 odstotkov BDP,« pravi Bernard Brščič. Z njim se strinja tudi Luka Gubo, vodilni analitik v podjetju Finančni trgi: »Slovenija je še pred petimi leti bila ena od manj zadolženih držav v Evropski uniji in tudi na svetu, danes pa je stanje drugačno.«
Ko se je zdelo, da je neslavni rekord Pahorjeve vlade nedosegljiv, SE NAD SLOVENIJO ZGRNE KATASTROFA, KI SLIŠI NA IME ALENKA BRATUŠEK. To je bil neverjeten pospešek. Dolg danes narašča v povprečju 718 milijonov evrov na mesec, če k temu prištejemo še obresti, se približamo milijardi evrov na mesec. To je okoli 1,3 milijona evrov vsako uro. Povedano drugače. Bratuškova in Čufer sta slehernega državljana Slovenije zadolžila s hitrostjo 15 evrov na dan oziroma skoraj 60 evrov vsakega zaposlenega, če upoštevamo samo zasebni sektor gospodarstva.
jb

05. maj 2014, ob 07:30:05
8 komentarjev
Stran: <|1|>
Prikaži: starejši prej