Bratuškova: Mladi so prioriteta te vlade

Mladi, ki so se srečali s predsednico vlade, so bili s sestankom sicer zadovoljni, a pričakujejo konkretne rešitve.

Objavljeno
26. junij 2013 17.37
SLOVENIJA,LJUBLJANA,24.3.2011,ODDIH..FOTO: MAVRIC PIVK/DELO
Ni. Č., Delo.si, STA
Ni. Č., Delo.si, STA

Ljubljana - Predsednica vlade Alenka Bratušek se je danes srečala s predstavniki mladinskih in študentskih organizacij. Dogovorili so se, da bodo mladi še bolj vključeni v pripravo programov in razvojnih dokumentov.

»Mladi niso problem te družbe, ampak so absolutno njena rešitev in tako se bo obnašala naša vlada,« je dejala predsednica vlade in se sklicevala na besede predsednice Mladinskega sveta Slovenije (MSS).

Predsednica MSS Teji Jarc meni, da je pomemno, da politika prepoznava ukrepe, ki so prilagojeni mladim. »Mladi želimo biti vključeni v pripravo vseh strateških dokumentov, ki se trenutno oblikujejo. Želimo sodelovati in ponuditi konstruktivne nasvete tako vladi kot pristojnim ministrstvom in pokazati, da smo mladi rešitev in gonilo družbenega napredka,« je povedala.

Predsednik Študentske organizacije Slovenije Mitja Urbanc je z današnjega sestanka vesel »besed in danih obljub, da so mladi prioriteta te vlade. Veselimo se sodelovanja, ključno pa je, da smo danes dobili zagotovilo, da predsednica vlade stoji za svojimi besedami, da mladi smo prioriteta,« je poudaril Urbanc in dodal, da bodo »predstavniki mladih še naprej opozarjali na probleme mladih in sledili, da se bo od besed prešlo na dejanja«.

Ministrica za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Anja Kopač-Mrak je mladim predstavila ukrep, ki bo zaživel s 1. novembrom. To pa je po njenih besedah možnost oprostitve plačila delodajalca prispevkov, če zaposli brezposelno mlado osebo, ki je vsaj en mesec prijavljena na zavodu.

Bratuškova na vrhu EU o brezposelnosti med mladimi

Predsednica vlade se bo v četrtek udeležila vrhom EU v Bruslju, kjer bo osrednja tema ukrepi za znižanje brezposelnosti med mladimi.

Večkrat je že ponovila, da so mladi »absolutno prioriteta te vlade«.

Mladim je obljubila, da se bo na vrhu EU zavzemala, da se sklepi, ki v tem trenutku Sloveniji ne dajejo pravice do črpanja pomoči, spremenijo tako, da bodo do evropske pomoči za mlade upravičene tudi države, ki so v letu 2012 oz. bodo v letu 2013 izpolnile pogoje.