Bratuškova ne želi razkriti, kdo je njen favorit za evroposlanca

Evropske volitve: Predsednik Pahor poziva k participaciji na volitvah.

Objavljeno
23. maj 2014 12.10
Posodobljeno
23. maj 2014 12.18
tlo/pahor
Anže Božič, notranja politika
Anže Božič, notranja politika
Ljubljana - Predsednica vlade v odstopu Alenka Bratušek se v dosedanjem delu kampanje ni opredelila, katerega kandidata oziroma listo bo podprla na evropskih volitvah. »Predsednica vlade svoje odločitve v javnosti ne bo komentirala,« so kratko sporočili iz njenega kabineta.

Premierka, ki opravlja le še tekoče posle, se bo nedeljskih volitev zagotovo udeležila. Glasovala bo v njenem domačem volinem okraju v Stražišču pri Kranju, točna ura pa še ni znana. Koga bo podprla pa ne želi javno razkriti.

Bratuškova torej ni izrekla podpore nosilcu liste PS Jožetu Mencingerju, ki ga je njena zdaj že nekdanja stranka na kandidatno listo uvrstila še v času njenega vodenja. Prav tako ni javno podprla kandidature denimo Jerka Čehovina ali Petra Vilfana, ki sta kot poslanca skupaj s premierko zapustila vrste tedaj največje koalicijske stranke, a se za položaj evropskega poslanca vseeno potegujeta na listi PS.

Bratuškova se ni odločila niti za podporo Igorju Šoltesu, s čimer bi lahko poslala jasen signal pripravljenosti strankarskega povezovanja na državni ravni. Nekdanji predsednik računskega sodišča je pred dnevi že nakazal pripravljenost za sodelovanje s sorodnimi političnimi akterji, med katere zagotovo sodi nastajajoča stranka Zavezništvo Alenke Bratušek, kot tudi nastajajoča alternativa Mira Cerarja, kjer nad takšnimi povezavami za zdaj niso navdušeni. Bratuškova sicer v teh dneh nadaljuje zbiranje podpisov za ustanovitev svoje stranke, ki bo formalno zaživela na ustanovitvenem kongresom prihodnjo soboto. Danes se je ustavila v Celju, do včeraj pa so v njenem štabu našteli 800 ovirjenih podpisov.

Pahor: Ne zamudite priložnosti soodločati

Predsednik republike Borut Pahor je pred evropskimi volitvami državljanke in državljane nagovoril v posebnem video sporočilu. V njem je volivce pozval k udeležbi na na dedeljskih volitvah, pri čemer ni izrecno podprl nobenega od kandidatov. »Evropska unija je že deset let naša. Imamo pravico, da soodločamo o skupni prihodnosti. Zato, ker odločamo o naši prihodnosti. Najbolj neposredno to pravico uveljavimo z udeležbo na volitvah v Evropski parlament. Na prvi pogled se zdi, da je ta vpliv zanemarljiv. Ampak kako zelo velik je, se v resnici pokaže, če se volitev ne udeležimo, potem smo nemalokrat razočarani in nemočni nad izbiro drugih. Evropski parlament je edina skupna evropska ustanova, v katero neposredno izvolimo svoje predstavnike. Edina, na katero lahko neposredno vplivamo z našo osebno izbiro. Ne zamudimo te enkratne priložnosti, ko uveljavimo svojo moč,« je dejal.