Bratuškova: »Ne želim živeti v državi, kjer bodo le bogati lahko šolali otroke«

Premierka je v DZ odgovarjala na poslanska vprašanja.  Zvečer na vrhu koalicije o ukrepih za stabilizacijo javnih financ.

Objavljeno
22. april 2013 16.14
seja DZ, Alenka Bratušek
Zoran Potič, notranja politika
Zoran Potič, notranja politika

Ljubljana - Vlada ima na mizi izračune o vplivu zapisa fiskalnega pravila v ustavo, ki naj bi začelo veljati leta 2015, je dejala premierka Alenka Bratušek poslancem v državnem zboru. Posledice za socialno državo bi bile prehude, je poudarila.

Ko je premierka odgovarjala na vprašanja poslancev, je opozorila ne nevzdržnost zapisa predlaganega fiskalnega pravila v ustavo v obliki, kot je predlagan. Kot jo je bilo mogoče razumeti, vlada ne bo nasprotavala vpisu fiskalnega pravila, a uravnoteženje javnih finance bo po njenem treba zamakniti za kakšno leto, ker bi bili posegi v pokojnine, plače javnega sektorja ali socialne transferje preveč drastični. Če b nadaljevali delo Janševe vlade, bi znašal letošnji proračunski primanjkljaj 1,8 milijarde evrov, po fiskalnem pravilu pa bi moral biti 561 milijonov evrov. Razhajanje je preveliko, »prav nihče pa nas ne sili, da moramo proračun uravnotežiti ravno leta 2015,« je dejala Bratuškova.

Vlada ima pripravljene izračune, kaj pomeni vpis fiskalnega pravila z začetkom veljavnosti leta 2015, je odgovorila poslancu SLS Francu Bogoviču, a v tem primeru bo treba ljudem jasno povedati, kakšne bodo posledice. Poslancu in predsedniku SLS je pojasnila, da nastaja razlika med realnostjo in željami za 1,2 milijarde evrov. Vlada lahko javnofinančne odhodke v tem primeru zmanjša le tako, da zniža pokojnine za 30 odstotkov ali za ravno tolikšen delež poseže v plače javnega sektorja ali pa vse socialne transferje zmanjša za polovico.

»Osebno si ne želim živeti v državi, kjer bodo samo bogati lahko šolali svoje otroke, kjer bodo lahko samo bogati plačali za to, da bodo zdravi, in kjer bomo ljudi z roba družbe prepustili lastni usodi. Tako radikalni rezi bi korenito spremenili družbeni sistem v naši državi,« je poudarila Bratuškova.

Premierka je obljubila, da bodo v kratkem predstavili vse izračune in le na podlagi številk se bodo nato skupaj odločili, kako naprej. Javnih financ ni treba uravnotežiti do leta 2015, je prepričana Bratuškova, ker da Slovenije v to tako hitro ne sili nihče, trmoglavljenje pri takojšnjem vpisu fiskalnega pravila v ustavo pa je označila za zaletavanje v zid.

Vlada bo oblikovala kombinacijo ukrepov na prihodkovni in odhodkovni strani, nekaj sredstev nameravajo zagotoviti za zagon gospodarstva. Bogovič, ki je premierko spraševal, se je zavzel za racionalno pot in ohranitev socialne države.

Poslanca NSi Mateja Tonina je zanimalo, kdaj bo začela slaba banka delovati, in Bratuškova odgovorila, da bi bili prvi prenosi slabih terjatev lahko že junija. Opozorila je, da prejšnja vlada v pripravi zakonskih aktov za zagon slabe banke ni bila preveč aktivna in da mora zdaj njena vlada nadomestiti zamujeni čas. Ni pa se strinjala s komentarjem Tonina, da je k zastoju slabe banke prispevala tudi sama kot opozicijska poslanka z referendumsko pobudo.