Vlada objavila magnetogram, Bratuškova s tem nima težav

Preberite magnetogram, ki razkriva, kako se je tedanja premierka v odhodu sama predlagala za kandidatko za evropsko komisarko.

Objavljeno
15. februar 2016 14.53
Barbara Hočevar, Helena Kocmur
Barbara Hočevar, Helena Kocmur

Ljubljana - Čeprav se je kandidatura Alenke Bratušek za evropsko komisarko neslavno končala pred več kot enim letom, je zgodba danes dobila še eno nadaljevanje: vlada je na svoji spletni strani objavila magnetogram seje, na kateri je bila Bratuškova imenovana.

Potem ko je v petek upravno sodišče odpravilo akt Komisije za preprečevanje korupcije (KPK) v zadevi kandidature Alenke Bratušek za evropsko komisarsko in ugotovilo, da je bil postopek, ki ga je vodila KPK proti njej, arbitraren in samovoljen ter da je v več fazah posegel v ustavne pravice Bratuškove, je od danes jasno, kako se je ta kandidatura sploh začela.

Vlada je skladno s sodbo upravnega sodišča na svoji spletni strani objavila izpis dobesednega zapisa redne seje vlade, ki je 31. julija 2014 obravnavala kandidature za evropskega komisarja, iz katerega je razvidno, da se je Bratuškova sama predlagala in da se je večina navzočih na seji zavedala, da je takšen pristop problematičen. Predsednik Državljanske liste Gregor Virant je posebno ostro nastopil in protestno tudi zapustil sejo. Predsednik SD Dejan Židan je dejal, da bo brez skrbi podprl listo več kandidatov, saj je na njej tudi njihova evropska poslanka Tanja Fajon.

Člani vlade so se najprej strinjali s predlogom predstavnice službe za zakonodajo Ksenije Mihovar Globokar, da se bodo z listo kandidatov, ki da jo je predlagala »magistra Alenka Bratušek, in ne predsednica vlade Alenka Bratušek«, samo seznanili, in ne glasovali.

Židan pa je na koncu med drugim predlagal, naj predlog liste treh imen uradno v Bruselj pošlje generalni sekretariat vlade, »ker potem nobene razprave s KPK ne bomo imeli«. Minister Samo Omerzel je izrazil obžalovanje, da se ne morejo zediniti o enem samem imenu, Uroš Čufer pa bi se odločil samo za predsednico na seznamu.

Končni sklep je bil, da se vlada s predlogom seznani in obenem pooblasti stalnega predstavnika v evropski komisiji Rada Genoria, naj predlog posreduje pristojnim institucijam EU, vlada pa naj s predlogom seznani državni zbor. Glasovanja ni bilo.

V celoti, ne le izseki

V današnjem sporočilu za javnost ob objavi čistopisa so v vladi poudarili, »da vlada sama ali njen posamezen član magnetograma ne potrjuje in ne preverja korektnosti zapisa ali jamči za njegovo verodostojnost«.
Bratuškova je za STA zatrdila, da nima težav z objavo celotnega magnetograma seje vlade, vendar naj bo objavljen v celoti, ne le izseki. Tako bo, po njenih besedah, zanimivo, ker bo tako tudi razvidno, kdo jo je za kandidatko za evropsko komisarko v resnici predlagal. Iz njenih izjav je mogoče sklepati, da pri objavljenem magnetogramu manjka del.

Informacijski pooblaščenec je oktobra 2014 vladi, ki jo je takrat že vodil Miro Cerar, naložil, da mora v 31 dneh magnetogram omenjene seje posredovati novinarju POP TV, ki je čistopis zahteval. Vendar se je vlada na to pritožila in sprožila upravni spor, saj naj bi šlo pri dokumentu za dve izjemi - varstvo tajnih podatkov in notranjega delovanja. Sodišče je sklenilo, tako kot pooblaščenka, da magnetogram seje, na kateri so obravnavali kandidate za evropskega komisarja, ne izpolnjuje meril za označitev s stopnjo tajnosti »interno«, zato naj ga vlada prosilcu posreduje.

Naj z magnetograma seje umakne oznako tajno, je vlado že pred odločbo informacijskega pooblaščenca pozvala tudi Komisija za preprečevanje korupcije. Ta se bo pritožila tudi na petkovo sodbo upravnega sodišča, saj je njen predsednik Boris Štefanec prepričan, da Bratuškovi niso kratili pravic.