Bratuškova ob prvi obletnici vlade: Uspel nam je preobrat

V povezavi z davkom na nepremičnine je predsednica vlade povedala, da je sama obiskala dve geodetski upravi, kjer ni videla toliko slabe volje kot mediji.

Objavljeno
19. marec 2014 11.39
Posodobljeno
19. marec 2014 11.39
Predsednica vlade Alenka Bratušek na izjavi po sestanku s predsatvniki Civilne zaščite, Ljubljana, 10.Februar2014
K. F., gospodarstvo, Je. G., Delo.si, STA
K. F., gospodarstvo, Je. G., Delo.si, STA

Ljubljana − Sloveniji smo povrnili ugled v mednarodnem okolju, je med prvimi največjimi opravljenimi stvarmi ob prvi obletnici vlade poudarila premierka Alenka Bratušek, poroča STA. Za največjo pa je označila stabilizacijo bančnega sistema, saj je bil to »pogoj, da se danes lahko pogovarjamo o prestrukturiranju gospodarstva in gospodarski rasti«.

Vlada bo danes popoldne odločala o spremembah zakona o davku na nepremičnine, je napovedalal Alenka Bratušek, in kritikom nove dajatve znova zagotovila, da je bila dajatev neizogibna zaradi uravnoteženja javnih financ: »Naredili smo, kar smo morali. Druge rešitve ni bilo. Izbrali smo možnost, ki je bila pravičnejša in v tej situaciji manj slaba od drugih.«

V povezavi s pričakovano ustavno presojo posameznih členov zakona je povedala: »Če bo ustavno sodišče ugotovilo, da so posamezni deli zakona v nasprotju z ustavo, bo naša dolžnost, da zakon popravimo.«

Med največjimi izzivi prestrukturiranje gospodarstva

»Čaka nas prestrukturiranje gospodarstva,« je med največjimi izzivi za prihodnost omenila premierka, a poudarila, da je vlada imela toliko dela z reševanjem položaja države, da ni imela časa oblikovati strategije za naprej.

Najtežje delo je bila sanacija bančnega sistema, ki jo je vlada peljala po začrtani poti, saj časa za iskanje alternativ ni bilo. »Zavedam se, da je bilo vloženega veliko denarja, a brez tega preprosto ni šlo,« je poudarila in spomnila, da je bila »pred vrati trojka«.

Premierka je poudarila, da je vlado prevzela »v zelo težkih časih in v katastrofalnih makroekonomskih razmerah«. Vladi pa je po njenih besedah uspel preobrat, saj je negativno gospodarsko aktivnost zaustavila in spravila obrestno mero za zadolževanje države pod štiri odstotke.

Dvig DDV ni vplival na izvoznike, ki so zelo pomembni za slovensko gospodarstvo, boj proti sivi ekonomiji je s papirja prešel v prakso, vlada pa je prenehala »z brezglavim varčevanjem«, ki je vplival na padec zasebne potrošnje in še zlasti bruto investicij, ki so povsem zavrle rast, je nanizala.

Slovenija je pospešila črpanje evropskih sredstev, je dodala in ocenila: »Aktivnost je vplivala na rast bruto investicij in posledično na gospodarsko rast. V prvem lanskem četrtletju je bil njihov padec več kot 20-odstoten, konec leta 2013 smo beležili 20-odstotno rast«.

Z ukrepi smo popraviti nerealen proračun za lani in izpeljali ukrepe na prihodkovni in odhodkovni strani, je ocenila. Tako so med drugim s sindikati javnega sektorja dosegli znižanje plač, je navedla.

Mediji preveč črnogledo poročajo o davku na nepremičnine

Vlada bo danes sprejela spremembe zakona o davku na nepremičnine, tako da bo rok za popravljanje podatkov podaljšala do 30. aprila, je danes povedala tudi predsednica vlade Alenka Bratušek. Obdavčitev rezidenčnih in nerezidenčnih stanovanjskih nepremičnin bo poenotila tako, da bosta obe skupini obdavčeni z 0,15 odstotka davčne osnove. Ta le pri stanovanjskih nepremičninah v letu 2014 ne znaša sto odstotkov posplošene tržne vrednosti, ki jo ugotavlja Gurs, ampak 80 odstotkov.

Po besedah Alenke Bratušek je le zelo majhen delež lastnikov nepremičnin želel spremeniti podatke o svojem premoženju, potem ko je geodetska uprava (Gurs) izdala skoraj 1,2 milijona obvestil o nepremičninah z informativnim izračunom davka. V registru nepremičnin pri geodetski upravi je sto milijonov podatkov o nepremičninah, je poudarila predsednica vlade: »Geodetska uprava je na zahtevo lastnikov popravila 471.000 ali 0,48 odstotka vseh podatkov. Izdala je skoraj 1,2 milijona obvestil, podatke je želelo popraviti 58.000 lastnikov ali 4,8 odstotka vseh.«

Predsednica vlade je napovedala, da bosta geodetska in davčna uprava jutri pripravili skupno novinarsko konferenco o davku na nepremičnine. Po njenih besedah bo geodetska uprava vsakih 14 dni obnovila podatke v registru nepremičnin, »tako da bodo ljudje lahko preverjali, kaj spremembe pomenijo za informativni izračun davka«. Podrobnosti o tem preverjanju bodo jutri pojasnili predstavniki geodetske in davčne uprave.

Predsednica je na geodetskih upravah videla tudi lastnike dobre volje

»Sama sem včeraj šla na dve geodetski upravi. Nezadovoljstvo ljudi ni tako veliko, kot lahko vsak dan gledamo po televiziji. Srečala sem gospoda in gospo, ki sta doslej plačevala 1200 evrov nadomestila za uporabo stavbnega zemljišča, ko bomo izenačili obdavčitev rezidenčnih in nerezidenčnih stanovanj, pa bosta plačevala 400 evrov,« je povedala predsednica vlade. Menila je, da mediji nasploh premalo izpostavljajo primere lastnikov nepremičnin, ki bodo za davek na nepremičnine plačevali manj, kot so za nadomestilo.

Vlada načrtuje, da bo z davkom na nepremičnine v prvem letu zbrala 380 milijonov evrov, od tega bo občinam odstopila, koliko so leta 2012 zbrale z nadomestilom. Alenka Bratušek je znova povedala, da so informativni izračuni geodetske uprave pokazali 407 milijonov davka na nepremičnine, izpad zaradi odprave posebne davčne stopnje za nerezidenčna stanovanja vlada ocenjuje na 20 do 30 milijonov evrov.