Bratuškova po zaupnico in na kongres PS

Z zaupnico bo preverila, ali ima še vedno podporo za vladne ukrepe. Predlagala je čimprejšnji sklic kongresa PS.

Objavljeno
04. april 2014 11.12
Posodobljeno
04. april 2014 11.12
Virant interpelacija
Ni. Č., Pi. K., Delo.si. T. S., Z. P., An. B., notranja politika
Ni. Č., Pi. K., Delo.si. T. S., Z. P., An. B., notranja politika

Ljubljana - Predsednica vlade Alenka Bratušek je na novinarski konferenci napovedala, da gre v parlament po zaupnico. To je povedala po sestanku s poslanci PS ob robu razprave o interpelaciji. Na kaj točno jo bo vezala, še ni povsem znano. Vložila jo bo na nedeljskem sestanku koalicije, ko se bodo usklajevali o paketu ukrepov.

Zaupnico, s katero bo preverila, ali ima še vedno podporo v DZ za politiko in ukrepe, ki jih izvaja vlada, bo morda vezala na zakon o ukrepih, s katerimi bi nadomestili izpad prilivov iz nepremičninskega davka. Ali pa je ne bo vezala na noben zakon ali ukrep.

Smo pripravljeni delati v dobro Slovenije?

»Zaupnice ne gre vezati na krpanje lukenj, ampak na novo zaupanje in vprašanje, ali smo vsi skupaj pripravljeni delati v dobro Slovenije ter njenih državljanov,« je dejala. Meni, da je »skrajni čas, da se nekatere stvari ustavijo in druge začnejo«. Z zaupnico želi preveriti predvsem, kakšno je soglasje v koaliciji. »Vladna koalicija ne more sodelovati, če ni soglasja. Nujno je soglasje o tem, kako naprej ,« je dejala. In še: »Le s soglasjem v stranki in v koaliciji lahko izpeljemo Slovenijo iz negotovosti. Kriza ni več svetovna, ampak le slovenska.«

Napovedala je tudi, da bo izvršnemu odboru stranke PS predlagala čimprejšnji sklic kongresa, na katerem bo kandidirala za predsednico stranke.

»Zoran Jankovič ni član vlade, lahko jo kritizira kot vsi drugi, so pa rezultati boljši kot je kdorkoli pričakoval pred letom dni,« je še povedala Bratuškova.

»Dvig DDV ni rešitev«

»Namesto deseturne brezplodne razprave o življenju ministra Viranta, bom poslancem PS danes predstavila rešitve za izpad davka na nepremičnine. Dvig DDV ne bo rešitev, ki bi jo predlagala, pa ne zato, ker tako zahteva notranji minister ali DL, pač pa zato, ker znamo v PS, v koaliciji in vladi skupaj poiskati drugačne, boljše, za gospodarstvo in ljudi, bolj prijazne rešitve,« je na razpravi o interpelaciji proti Gregorju Virantu dejala predsednica vlade Alenka Bratušek in odkorakala iz dvorane.

Dodala je, da je odgovornost te vlade v prvi vrsti njena odgovornost. »Nikoli ne pozabim, da ima vsaka naša poteza resne posledice za državo in za ljudi.« In še: »Kljub močnejši Evropi lahko spet pademo nazaj, če se bomo doma igrali. (...) Te odgovornosti se ne da rešiti s kaznovanjem za nazaj, lahko jo upravičimo le z resnimi odločitvami o novih ukrepih, s katerimi bomo popravili pretekle neuspehe, predvsem pa odpravili možnost novih,« je dejala.

Dvig DDV je tako - očitno zaradi nasprotovanja DL - umaknjen z dnevnega reda. Koalicija se bo o paketu ukrepov usklajevala v nedeljo. Za letošnje leto mora vlada najti 177 milijonov evrov zaradi izpada prihodkov, ki so nastali zaradi padca nepremičninskega davka.

Vladni ukrepi

V Delu smo že napovedali, da bo vlada predvidoma posegla v subvencije. Razdelila naj bi jih za 50 milijonov evrov manj. Na 10 milijonov evrov prilivov računa z zvišanjem trošarin na alkohol in tobak. Dvignili naj bi davek na promet z nepremičninami, s čimer bi v proračun prišlo od 20 do 30 milijonov evrov. Še 50 milijonov evrov pa bi morala najti ministrstva z notranjimi porazdelitvami.