Bratuškova: »Včasih se je treba ločiti, da bi šli naprej močnejši«

Predsednica vlade je tisoče na Javorovici mirila, naj jih zadnji dogodki ne skrbijo preveč.

Objavljeno
01. maj 2014 15.28
Posodobljeno
01. maj 2014 16.05
Zdenka Lindič - Dragaš, Novo mesto
Zdenka Lindič - Dragaš, Novo mesto

Javorovica - »Zadnji dogodki naj vas ne skrbijo preveč. Včasih se je treba ločiti, da bi razločili dobro od slabega in včasih je treba oditi, da bi šli naprej močnejši,« je udeležence že 68. prvomajskega srečanja na Javorovici nad Šentjernejem nagovorila slavnostna govornica, predsednica vlade Alenka Bratušek.

Bratuškova je poudarila, da se je Slovenija znala ločiti, da bi živeli bolje in da je znala oditi, da bi živeli pravičneje. Zato se je potrebno učiti od Slovenije, jo imeti rad ter zanjo delati in se boriti. »Dokler zmoremo dovolj preudarnosti, da se tudi najtežjih kriz lotevamo z demokratičnimi metodami in državniško odgovornostjo, smo na dobri poti,« je menila Alenka Bratušek.

Vsak dan vodenja vlade je Bratuškova imela v mislih vse tri obljube iz prisege, spoštovanje ustave oziroma pravno državo, čisto vest in blaginjo državljanov. »Brez spoštovanja prava ni čiste vesti, do blaginje pa je včasih dolga, predolga pot. Naš podedovan minus je bil tak, da se bomo morali vsi skupaj še dolgo boriti z njim. Tudi v tem boju je dobro imeti zaveznike, a temeljnih odločitev preprosto ne moremo prepuščati tujcem. Svoje težave moramo rešiti sami, naša suverenost je naš problem, naša svoboda naša skrb,« je poudarila predsednica vlade.

Prvi uspehi so po mnenju Bratuškove vidni. Gospodarstvo je začelo kazati znake okrevanja, trgi so pokazali novo zaupanje, v mednarodni skupnosti je bil Sloveniji vrnjen ugled. Le čas blaginje nikakor noče priti. Slovenski politični razred je besedno zanjo, za (pravno) državo in državljane, ljudje pa naj politike po njenem sodijo po njihovih dejanjih.

Alenka Bratušek se je dotaknila tudi vrednot praznika dela in narodnoosvobodilnega boja (prvomajsko srečanje na Javorovici pripravljajo tako v počastitev prvega kot spomina na 113 zverinsko pobitih borcev 4. bataljona Cankarjeve brigade sredi marca 1944). Zdaj je veliko stvari drugačnih, nekaj temeljnih pa se ni spremenilo: da edino pošteno delo šteje in da se je za svobodo, neodvisnost in samostojnost treba boriti vsak dan znova in povsod. Boriti se je treba tudi proti neenakopravnosti in izključevanju ter za Slovenijo solidarnosti in pravičnosti. To pomeni, da morajo delo dobili tudi tisti, ki ga nimajo, od brezposelnih do prekerno zaposlenih. Narodnoosvobodilni boj pa mora biti v svoji najplemenitejši razsežnosti, zavezniškem boju za svobodo, večen opomin, kako le napredna zavezništva in človeška solidarnost ustvarjajo boljše ljudi.

Zoran Janković je na ljubljanskem Rožniku trdil, da stranka ni razpadla.