Bratuškova proti Peterletu na Facebooku

Premierka: Lojze Peterle ni primeren kandidat za vodenje Sveta Evrope, ker se je v njegovem mandatu zgodil izbris.

Objavljeno
08. januar 2014 16.35
Posodobljeno
08. januar 2014 17.11
Ni. Č., Delo.si
Ni. Č., Delo.si

Ljubljana - Ker dnevno prejema številna vprašanja, se je predsednica vlade Alenka Bratušek že seprembra odločila, da bo nanje odgovarjala nekoliko manj formalno - kar prek družabnega omrežja Facebook. Danes je to storila tretjič.

V enournem pogovoru se je Bratuškova najbolj razpisala pri vprašanju, zakaj evroposlanec (NSi) Lojze Peterle ni primeren kandidat za mesto generalnega sekretarja Sveta Evrope.

Dejala je, da »iz več razlogov« (zapis navajamo v celoti): »V času njegove vlade je nastal izbris 25.000 ljudi, kar je največja kršitev človekovih pravic v samostojni Sloveniji. G. Peterle podpira resolucije tujih političnih grupacij, ki o Sloveniji izrekajo politično motivirane negativne ocene o naši državi. In konec koncev, kandidatura g. Peterleta je bila neresna, saj je vlado formalno o njej obvestil v petek, torej zadnji delovni dan pred iztekom roka za prijavo. Mene osebno zgolj neformalno, teden dni prej pa le po telefonu. To so razlogi, zakaj g. Peterle ni kandidat vlade, ki jo vodim.«

Bratuškova je sicer kandidaturo Peterleta ocenila kot neresno in nenavadno že v torek na posvetu slovenske diplomacije na Brdu pri Kranju. Že včeraj je sporočila, da bi »težko podprla človeka, ki se podpisuje pod razne peticije ali resolucije določenih političnih grupacij, ki trdijo, da so razmere v slovenski državi drugačne od dejanskih,« poroča STA. Pri tem je mislila predvsem na resolucijo EPP - največja politična skupina v Evropi, katere članice so iz Slovenije SDS, SLS in NSi - soglasno sprejela novembra in v kateri je izrazila globoko zaskrbljenost nad razmerami v Sloveniji ter med drugim izrazila zaskrbljenost zaradi obsodbe prvaka SDS Janeza Janše v zadevi Patria.

Na njene besede je danes odzval predsednik Evropske ljudske stranke (EPP) Joseph Daul, ki pa je poudaril, da bi bil Peterle odličen kandidat za ta položaj in da »ne more sprejeti prezirljivih izjav premierke Bratuškove proti osebi takšnega formata, ki svobodno izraža svoja politična stališča«.

Na svojem Facebook profilu je mnenje o svoji kandidaturi ponovil tudi Peterle. Meni, da je šlo pri njegovi kandidaturi za političen revanšizem in diskreditacijo, ker misli drugače. Vladi in premierki pa je očital, da ga skuša diskreditirati pred slovenskimi diplomati.

Na premierkine besede so se odzvali tudi v SDS. Na svoji spletni strani so potegnili vzporednice z nepodporo takratnega predsednika republike Danila Türka pri imenovanju Dimitrija Rupla za veleposlanika na Dunaju leta 2008. »Oba sta bila člana Demosove vlade, ki je izvedla in ubranila slovensko samostojnost ter dosegla mednarodno priznanje slovenske države, vendar sta danes neprimerna za mednarodne funkcije, ker se 'podpisujeta pod nekakšne peticije ali resolucije političnih grupacij' ter preprosto 'ne uživata zaupanja te države',« so zapisali. Po njihovem prepričanju je to jezik diskreditacije in likvidacije, jezik samodržcev in ne demokratov.

Rok za oddajo vloge za generalnega sekretarja SE se je iztekel 15. decembra, Peterle pa je vse skupaj takrat komentiral kot poniglavo ravnanje zunanjega ministrstva, kar mu daje misliti, »da ostaja Slovenija samo za naše«.

Bratuškova je sicer v današnjem Facebook pogovoru še izpostavila prioritete vlade: modernizacija zdravstvenega sistema, mladi, gospodarska rast in boj proti korupciji in gospodarskemu kriminalu.