Bratuškova: Z enotnostjo bomo lahko obnovili našo zgodbo o uspehu

Predsednica vlade državljankam in državljanom v novoletni poslanici zaželala veliko zdravja, uspehov in sreče.

Objavljeno
31. december 2013 17.18
Alenka Bratušek slovenska predsednica vlade v svoji pisarni v Ljubljani 23.decembra 2013.
Pi. K., Delo.si
Pi. K., Delo.si
Predsednica vlade Alenka Bratušek je v novoletni poslanici državljankam in državljanom v letu2014 zaželela »veliko zdravja, osebnih uspehov in sreče z ljudmi, ki jih imate najraje.« Poudarila je tudi, da je bilo preteklo leto prelomno za Slovenijo.

»Leto 2013 je bilo za Slovenijo pravzaprav prelomno leto. Ljudje so jasno povedali, da si želijo spremembe in glasno sporočili, česa več nočejo. Odziv na to je bila nova koalicija v državnem zboru in oblikovanje nove vlade, ki si je prvo leto zadala za cilj umiritev strasti ter stabilizacijo gospodarskega in finančnega položaja v državi. Naj povem, da je bilo stanje, ki sem ga dobila kot predsednica vlade, slabše, kakor sem pričakovala, vendar nisem izgubila upanja, da zmoremo sami rešiti svoje težave, ki so posledica večletnega sprejemanja slabih odločitev. Takšnega stanja se ne da urediti čez noč, se ga pa zagotovo da urediti s sistematičnim in poštenim delom. Ni bilo popularnih in prijetnih odločitev, bile pa so nujne,« je zapisala. 

»Tujega vmešavanja nismo dovolili in ga tudi ne bomo«

»Preteklo leto je bilo leto bogate družbene angažiranosti, številnih športih mejnikov, dosežkov v znanosti, kulturi in humanitarnosti. Spopadali smo se s številnimi izzivi in skušali najti prave rešitve, da bi našo državo pripeljali na pot, ki smo si jo zadali pred 23 leti. Strpna, solidarna in suverena Slovenija. Ob koncu leta tako z določeno mero zadovoljstva ugotavljam, da smo v iztekajočem se letu ustvarili dobro podlago za to pot. Prešli smo kritično točko in dosegli, da si bomo svojo prihodnost krojili sami. Tujega vmešavanja nismo dovolili pred 23 leti in ga tudi danes ne želimo. Slovenija je lahko le suverena partnerica v družbi enakih,« meni predsednica vlade. 

Kot je še zapisala, je prepričana, da v novo leto vstopamo mirnejši in manj negotovi.

»Ne bom obljubljala, da bo vse, kakor je pred leti že bilo, lahko pa obljubim, da lahko z majhnimi koraki v pravo smer skupaj naredimo Slovenijo vsak mesec gospodarsko uspešnejšo, bolj demokratično, strpno in solidarno. Pri tem moramo sodelovati prav vsi. Le če bomo delovali enotno in naše sodelovanje gradili na iskrenosti in medsebojnem zaupanju, bomo lahko obnovili našo zgodbo o uspehu, katere ključni del je bilo zaupanje med ljudmi in odgovorno politiko.«