Bratuškova »zdoma«, Janković 
na vrata poslanske skupine PS

Si nekdo, ki se je domnevno umaknil z vrha stranke, lahko privošči ocene  in napovedi nove vlade?

Objavljeno
09. april 2013 21.10
lvi_dz
Anže Božič, notranja politika
Anže Božič, notranja politika

Ljubljana - Med prvim državniškim obiskom premierke Alenke Bratušek v Bruslju je poslance njene PS presenetil nenavaden obisk. Kljub temu, da je javno naznanil umik z vrha stranke, se je v poslanski skupini PS oglasil nekdanji prvak stranke Zoran Janković in spregovoril o gospodarski politiki nove vlade.

Tako ljubljanski župan, kot poslanci največje vladne stranke so bili glede današnjega obiska sila skrivnostni.

Uradno je Janković na povabilo vodje poslanskega kluba Janija Möderndorferja prišel »pozdravit« strankine novince v poslanskih klopeh, medtem ko se o aktualnih gospodarsko-političnih temah naj ne bi pogovarjali. Toda kmalu po sestanku je Janković novinarjem razlagal, kako bo se bo vlada Bratuškove lotila drugačne ekonomske politike, kot prejšnja ekipa Janeza Janše (SDS).

Napovedal je reševanje koprskega podjetja Cimos, ki je zašlo v finančne težave in lahko po besedah nekdanjega prvaka PS pričakuje državno dokapitalizacijo.

»To bo lakmusov papir, ali je država pripravljena prevzeti odgovornost in rešiti podjetje s 7000 zaposlenimi in pol milijarde evrov prihodkov,« je dejal Janković. Ob tem je ocenil, da slovenski makroekonomski kazalci niso tako slabi, kot na Cipru. »Panike, ki se širi po Evropi, zato ne morem razumeti drugače, kot da nekdo namenoma sporoča slabe novice,« je izjavil ljubljanski župan in se zavzel, da mora evropska trojka novi vladi omogočiti, da se izkaže s svojimi protikriznimi ukrepi.

Pa si nekdo, ki se je domnevno umaknil z vrha stranke, lahko privošči takšne ocene in napovedi? Mar ni to dokaz, da se Janković v času levosredinske vlade ne namerava omejiti le na mestni nivo, pač pa bo preko poslancev PS skušal voditi iz ozadja? »Kot vidite odhajam skozi sprednja vrata. Stranka ima novo vodstvo, jaz pa sem nedvomno njen ustanovitelj. Ali se bom znova potegoval za predsednika, bom sporočil do naslednjega kongresa,« je tezo zavrnil župan Ljubljane.

Jankovićeva omemba Cimosa sicer ne preseneča, pač pa potrjuje tezo ene od ameriških diplomatskih depeš, ki jih je  razkril Wikileaks. V njej nekdanji veleposlanik ZDA Thomas Robertson v Washington sporoča, kako povezane so pri nas politično-gospodarske elite. Janković in dolgoletni predsednik Cimosa Franc Krašovec, ki je pred nekaj dnevi sicer odstopil s položaja, sta namreč stara znanca iz vodstva Rokometne zveze Slovenije.