Bratuškova že pri Junckerju

Alenka Bratušek po pogovoru: »Vse bo gospod Juncker povedal.« Pri Junckerju za zdaj niso dajali izjav.

Objavljeno
02. september 2014 21.13
BELGIUM-EU-SUMMIT
Pi. K., Delo.si, STA
Pi. K., Delo.si, STA

Bruselj − Premierka v odhodu Alenka Bratušek, ena od treh slovenskih kandidatov za položaj evropskega komisarja, je nekaj pred 19. uro prispela na pogovor s prihodnjim predsednikom Evropske komisije Jean-Claudom Junckerjem. Bratuškova pred pogovoromm, ki poteka v Junckerjevi pisarni v Bruslju, ni dajala izjav, piše STA.

Po odhodu pa dejala le: »Vse bo gospod Juncker povedal.« Pri Junckerju po pogovoru za zdaj niso dajali izjav.

Mina Andreeva iz Evropske komisije je med pogovorom Junckerja z Bratuškovo tvitnila:»Juncker opravlja pogovor še z eno politično izkušeno žensko.«

Junckerjeva tiskovna predstavnica Natasha Bertaud je ob začetku pogovora prek Twitterja sporočila, da se Juncker pogovarja z Bratuškovo, ter objavila tudi sliko s pogovora slovenske premierke v odhodu in prihodnjega šefa evropske komisije.

Juncker je danes začel opravljati pogovore s kandidati za evropske komisarje. Pred srečanjem z Bratuškovo je, kot je prek Twitterja sporočila njegova tiskovna predstavnica Natasha Bertaud, opravil pogovore s komisarskimi kandidati iz Latvije, Finske, Bolgarije in Nizozemske.

Pogovori trajajo približno pol ure, kandidati pa se pri Junckerju vrstijo v enournih razmikih.

Slovenija je prihodnjemu šefu komisije poslala seznam s tremi kandidati, na katerem sta poleg Bratuškove še evropska poslanka Tanja Fajon in zunanji minister v odhodu Karl Erjavec.

Bertaudova je v ponedeljek potrdila, da bo Juncker zaenkrat opravil pogovor le z Bratuškovo, a to še ne pomeni, da je že vse odločeno.

Juncker je dal že večkrat jasno vedeti, da želi v ekipi zadostno število žensk z močnim političnim profilom. Premierska izkušnja naj bi bila tako razlog, da je za pogovor izbral Bratuškovo.

Prav tako je že večkrat nakazal, da si lahko ženske z močnim političnim ozadjem v njegovi ekipi obetajo podpredsedniške položaje in dobre portfelje.

Resorje bo sicer prihodnji predsednik komisije določil po pogovorih z vsemi kandidati. Razdelitev naj bi bila znana na sredini prihodnjega tedna.

Prihodnji predsednik komisije seznama imen kandidatov še ni objavil, ker še čaka na predlog Belgije, ki se pričakuje v kratkem.

Po razdelitvi resorjev čakajo komisarske kandidate zaslišanja v pristojnih odborih Evropskega parlamenta, ki so predvidena od 22. do 30. septembra. Drugi krog zaslišanj, v primeru težav s posameznimi kandidati, je predviden od 13. do 15. oktobra.

Evropski parlament naj bi o komisarski ekipi odločal na plenarnem zasedanju od 20. do 23. oktobra, komisija pa naj bi nov mandat začela 1. novembra.