Brez gneče pri Virantu

Na posvet o nadzornikih državnega holdinga je prišlo bolj malo povabljencev iz drugih strank.

Objavljeno
10. januar 2013 15.39
Posodobljeno
10. januar 2013 15.39
P. J., notranja politika, Ma. G, gospodarstvo
P. J., notranja politika, Ma. G, gospodarstvo

Relativno malo povabljenih je prišlo na pogovor pri predsedniku državnega zbora Gregorju Virantu o tem, kakšne nadzornike državnega holdinga bi izvolili.

Na srečanje je Virant sicer povabil vse predsednike parlamentarnih strank, vodje poslanskih skupin, predsednike več parlamentarnih odborov, predstavnika vladnega ekonomsko socialnega sveta in predstavnike združenja nadzornikov.

Prvi je deset minut pred začetkom "usklajevanja", koga bi lahko izvolili, prišel Janez Posedi, ki vodi vladni ekonomsko socialni svet, a je potem odšel, ker je bil v dvorani sam. Druga je prišla predstavnica združenja nadzornikov in kar nekaj časa čakala med novinarji. Na srečanje so ob uri ob Virantu prišli vodje poslanskih skupin SLS, Nsi, Desusa in PS, od predsednikov odborov pa le poslanka PS Alenka Bratušek, ki vodi odbor za nadzor javnih financ. PS je ob Janiju Möderndorferju in Bratuškovi zastopala še Maša Kociper. Razen Viranta ni prišel niti eden od predsednikov strank.

Z nekaj zamude je na pogovor, ki še poteka za zaprtimi vrati, prišel še finančni minister Janez Šusteršič.

Virant je pred sejo povedal, da bo DL zanesljivo glasovala le za kandidate, ki bodo izpolnjevali najvišje standarde.

Po srečanju pa je Virant dejal, da so se »vsi prisotni strinjali, da bi moralo iti za vrhunske strokovnjake in da bi morali člani nadzornega sveta SDH pokrivati različna področja.« Obžaloval je, da na sestanku ni bilo SD in SDS: »To obžalujem in težko razumem, da bi nekdo lahko bil proti temu. Ne izbiramo sveta krajevne skupnisti ampak nadzorni svet institucje, ki bo bedela nad 10 milijardami državnega premoženja.« Poudaril je, da ga pri izbiri nadzornikov holdinga strankarske kalkulacije ne zanimajo in da bodo podprli tiste, ki so najbolj kompetentni, ne glede na koalicijske dogovore.

Lukšič pisal Virantu

Tudi SD se sestanka o nadzornikih pri Virantu niso udeležili. Njihov predsednik Igor Lukšič je v pismu Virantu zapisal, da ne vidijo nobenega razloga, da bi predsedniki strank in vodje poslanskih skupin sestavljali posvetovalno telo predsednika državnega zbora za kadrovska vprašanja.

»Vsaka stranka bo po lastnih kriterijih posredovala predloge. V SD smo vedno za vse funkcije predlagali odgovorne visokokvalificirane ljudi. Tako bomo ravnali tudi vnaprej. Vsi dosedanji dogovori z vladno koalicijo, da bi presegli ozkostrankarske kriterije, so naleteli na gluha ušesa. Republika Slovenija je že imela neodvisno agencijo za upravljanje - Agencijo za upravljanje kapitalskih naložb (AUKN), ki je bila oblikovana iz vrst visoko strokovno usposobljenih strokovnjakov, pa jo je vladna koalicija ukinila z namenom, da bi lažje razprodala državno premoženje. Pri tem delu ne želimo sodelovati niti mu dajati legitimnosti,« je še zapisal Lukšič.