Brglez: Postopki za priznanje Palestine potekajo

Predsednik DZ je poudaril, da se mora pri tem vprašanju poenotiti vsa država.

Objavljeno
24. november 2014 16.50
izredna seja DZ
Ni. Č., Delo.si, STA
Ni. Č., Delo.si, STA
Ljubljana - Predsednik DZ Milan Brglez je danes v izjavi novinarjem glede pobud za slovensko priznanje Palestine poudaril, da je treba pri tem vprašanju poenotiti ne le parlament, pač pa se mora poenotiti vsa država.

Kot je še dejal, je treba poiskati najbolj racionalno pot do takšnega priznanja, ki nikakor ne bi ogrožalo mirovnega procesa in bi bilo v skladu z rešitvijo, ki je v mednarodni skupnosti dobila legitimnost, to pa je rešitev dveh držav.

Brglez je še povedal, da DZ dela na temi priznanja Palestine, postopki dejansko potekajo, vključno s poskusom vključitve vseh deležnikov, tako mednarodnih kot notranjih, kar pomeni zlasti izvršno vejo oblasti.

Akt, ki ga je predstavila ZaAB, po njegovih besedah formalno še ni bil vložen, pač pa gre zgolj za predlog sklepa, na podlagi katerega bi lahko na koncu prišlo do priznanja.

Poudaril je še, da je treba pogledati, ali so vključeni vsi dejavniki, ki bi morali biti v takšnem aktu, ki ga je moč sprejeti preprosto, zgolj z enim stavkom, ali pa je možno narediti celotno preambolo, ki utemeljuje, zakaj in kako se tak akt sprejema. Takšne akte po našem postopku sprejema DZ, doslej so bili sprejeti po tistem, ko jih je vložila vlada.

Sodelovati mora tudi vlada

Vlado je treba po njegovih besedah dejavno vključiti v te pogovore, ker mora za tovrstno zadevo pripraviti »teren« oziroma na diplomatski način pripraviti druge akterje v mednarodni skupnosti, da razumejo, kakšno je slovensko stališče in zakaj je takšno in zakaj ga sprejemamo.

Kako bodo potekali postopki, Brglez ni pojasnil, dejal pa je, da se bodo to dogovorili v sodelovanju z vsemi deležniki.

Zatrdil je, da pod aktom Zaab ni njegovega zavezujočega podpisa, pravzaprav ni nobenega podpisa in gre le za osnutek dokumenta.

Ponovil je, da mora to vprašanje preseči strankarske interese, pa tudi tekmovanje med različnimi vejami oblasti. Pogovori med različnimi vejami oblasti po Brglezovih besedah že potekajo. Neuradno naj bi se predstavniki sestali tudi v torek.