Brglez vztraja pri zaostritvi referendumskih pravil

Sindikat migrantov bo začel zbirati podpise za še dva.

Objavljeno
24. avgust 2016 16.47
Dr. Milan Brglez, predsednik državnega zbora. V Ljubljani 23.7.2015
Peter Jančič
Peter Jančič
Ljubljana – Posvetujemo se s pravniki. Spremembo bomo predlagali najkasneje v dveh tednih, trudimo pa se, da bi jo že avgusta, so v kabinetu predsednika državnega zbora pojasnili, kdaj bo Milan Brglez (SMC) predlagal spremembo referendumske ureditve.

Brglez je v začetku avgusta napovedal, da bo do konca počitnic pripravil predlog zaostritve pravil, da bi preprečil zlorabe referendumskega instituta. Nenavadno napoved – predsedniki državnega zbora namreč zelo redko sami predlagajo spremembe zakonov – je sprožilo burno dogajanje letos, ko so se v serijskem vlaganju referendumskih pobud izmenjevali policijski sindikati in sindikat delavcev migrantov. Temu, ki ga vodi Martin Ivec, je Brglez, ker je presodil, da očitno zlorabljajo institut referenduma, v začetku maja celo prepovedal zbiranje podpisov za referendume o kar šestih zakonih. Pri še dveh pobudah, ki so ju z več kot 2500 podpisi sprožili pred dobrim mesecem, pa jim je zbiranje 40.000 podpisov, ki se bo začelo prihodnji teden, le dovolil.

Brglez namerava predlagati, da bi za začetek referendumskih postopkov pobudniki odslej morali zbrati 2500 na upravnih enotah overjenih podpisov, po sedanji ureditvi zadoščajo navadni. Podobno rešitev je letos že predlagala NSi, ko so v državnem zboru propadli obsežni popravki referendumskega zakona, ki jih je vlada predlagala, da bi referendumski zakon uskladila s pred leti spremenjeno ustavo.

Konec nošenja škatel v državni zbor?

Zamisel o overjanju podpisov ni nova. V preteklosti je bila večkrat zavrnjena zaradi mnenja, da bi to pretirano omejilo referendumsko pravico. V tednu po potrditvi zakona v državnem zboru je namreč težko organizirati overjanje podpisov na upravnih enotah, obrazce iz vse države pa v tem času tudi že zbrati in jih dostaviti predsedniku zbora. Novost pri tokratnih predlogih je, da bi fizično zbiranje in prinašanje v državni zbor ukinili, ker upravne enote tako ali tako zberejo podatke, kdo vse je kaj podpisal. To bi omogočilo tudi, da bi se prvih 2500 podpisov lahko upoštevalo v poznejših 40.000 podpisih, ki so pogoj, da državni zbor referendum tudi razpiše.

Po informacijah iz državnega zbora se o predlogu spremembe ureditve, ki jo namerava ponuditi, Brglez ni posvetoval z vodji poslanskih skupin na kakšnem tihem srečanju, ker jih zaradi počitnic ni.

Prihodnji teden bo sindikat delavcev migrantov Slovenije začel zbirati 40.000 podpisov o dopolnilu zakona o dedovanju in zakonu o izračunavanju katastrskega dohodka. Oba zakona so poslanci potrdili na zadnji seji pred počitnicami, zakon o referendumu pa določa, da zbiranja podpisov čez počitnice ne sme biti, saj bi to zmanjšalo možnosti pobudnikov. Za oba referenduma bo podpise sindikat zbiral do 5. oktobra. Dopolnitev zakona o dedovanju vsebuje tudi določbe o izenačitvi pravic za istospolne partnerje, kar je v več razsodbah zahtevalo ustavno sodišče, ki je, dokler parlament ne uredi področja, to začasno storilo samo.