Čas za kandidature se izteka

Stranko Verjamem zapustila podpredsednika. Velika večina še ni vložila kandidatnih list.

Objavljeno
17. junij 2014 23.57
Zoran Potič, notranja politika
Zoran Potič, notranja politika

Ljubljana – Čeprav se danes opolnoči izteče rok za vložitev kandidatnih list po volilnih enotah, velika večina političnih strank včeraj tega še ni naredila, razen Desusa in SDS. Kot kaže, bo večina počakala do zadnjega dne, zapleta pa se v Verjamem in Zavezništvu AB.

Predsednica Zavezništva AB Alenka Bratušek in predsednik stranke Verjamem Igor Šoltes sta v ponedeljek sklenila dogovor o skupnem nastopu na predčasnih volitvah in pripravi skupne kandidatne liste, vendar se je pozno zvečer zgodil preobrat. Svet stranke Verjamem je zavrnil Šoltesov predlog in ponudbo Bratuškove.

Šoltes včeraj ves dan ni bil dosegljiv za komentar, iz stranke so sporočili le, da bo v večernih urah še ena seja sveta, dnevni red pa je še vedno skrivnost.

Odstop podpredsednikov

Vendar s tem še ni konec težav stranke Verjamem, saj sta v soboto odstopila dva od štirih podpredsednikov stranke, mag. Martin Šolar in dr. Brigita Skela Savič. »Podpredsednica in članica stranke sem bila le deset dni. Odstopila sem zaradi obremenjenosti v službi, v politiki sem hotela doseči spremembe z mojega profesionalnega področja v zdravstvu in šolstvu, a se ni izšlo,« je pojasnila Savičeva.

Nekdanji direktor Triglavskega narodnega parka Šolar se je od Verjamem poslovil (čeprav ni bil član) s podobnim razlogom, da ni zmogel uskladiti strankarskih in službenih obveznosti. »V stranki niso bili ustvarjeni pogoji za izvedbo okoljske in trajnostne politike, kakršno sem zagovarjal,« pravi Šolar.

Razlogi za odhod dveh podpredsednikov bi lahko bili tudi globlji in letijo na račun neodločnosti Šoltesa. Ta je najprej napovedal kandidaturo za državni zbor, nato se je odločil, da bo ostal poslanec v Bruslju, na koncu pa da bo spet kandidiral. Šolar tudi pravi, da je v stranko vstopil zaradi povabila Šoltesa, ki mu sicer želi vse najboljše, vendar da ni poznal vseh v stranki.

V Zavezništvu AB so včeraj obžalovali odločitev stranke Verjamem, »da je bila zavest o neproduktivni pršitvi glasov na levo-sredinskem, socialno-liberalnem polju na minulih evropskih volitvah očitno tako hitro pozabljena«.

V zavezništvu menijo, da »v trenutku, ko se zdi v javnosti dopustna razprava celo o tem, ali je vlado mogoče voditi iz zapora, bi razvojno naravnano, k pravični družbi usmerjeno zavezništvo predsednice vlade, evropskega poslanca in številnih programsko sorodnih strank in gibanj lahko bistveno pripomogli k preglednejši izbiri na volitvah.«