Če bo Veber z odstopom zavlačeval, se lahko zaplete

Razrešitev ali odstop? Vebrov morebitni odstop pred glasovanjem bo mogoč le, dokler bo Cerar v DZ.

Objavljeno
07. april 2015 23.11
Zgradba Telekoma Slovenije v Ljubljani 19.decembra 2013.
Peter Jančič, Majda Vukelić, notranja politika
Peter Jančič, Majda Vukelić, notranja politika
Na izredno sejo parlamenta o odstavitvi obrambnega ministra Janka Vebra (SD), odstopu ministrice za izobraževanje, znanost in šport Klavdije Markež (SMC) in hkratnemu odstopu Markeževe kot poslanke je poslance že povabil predsednik državnega zbora Milan Brglez.

Iz vlade so Brglezu predlagali, da bi izredno sejo o razrešitvi obrambnega ministra Janka Vebra državni zbor jutri začel čimprej, ker ima premier Miro Cerar (SMC) zvečer slavnostni nagovor ob 650. obletnici ustanovitve Novega mesta. Brglez jim je ugodil, a le za uro. Začetek izredne seje bo ob 13. in ne ob 14. uri.

Se izogniti ali podaljšati

Le za uro dodatnega časa se je Brglez odločil, ker bi moral sicer odpovedati že dogovorjene obiske: opoldne bodo jutri v državnem zboru na obisku avstrijski parlamentarci, ob isti uri je načrtovan tudi sprejem venezuelskega odpravnika poslov Wilmerja Armanda Depablosa pri Milanu Brglezu.

»Že ves teden spremljamo ta nesrečni odstop ministra Janka Vebra. Vsi vemo, da bo pred glasovanjem odstopil. Je ta seja res potrebna?« je Jani Möderndorfer (Zaab) predlagal, da s pripravami dogodka, ker bo Veber po uvodnem nastopu tako razglasil, da »premieru več ne zaupa«, in odstopil, ne bi izgubljali preveč časa. Obratno je Matej Tonin (NSi) predlagal, da bi poleg premiera Cerarja in ministra Vebra čas za predstavitev stališč jutri dobila še komisija za nadzor obveščevalnih služb, ki je ugotovila zlorabo, ker je minister zahteval obveščevalni pregled privatizacije Telekoma. Tonin, ki so ga z obrambnega ministrstva prejšnji teden naznanili kriminalistom, ker je menda izdajal zaupnosti, je predlagal še, da bi del izredne seje tudi zaprli za javnost, da bi se lahko pogovorili o vseh dokumentih in dejstvih.

Ko je premier nujen

Predloga Zaaba, da bi se razpravi o Vebru povsem izognili, in predloga NSi, da bi poleg premiera in obrambnega ministra besedo dobila še komisija za nadzor obveščevalcev, Brglez ni upošteval. O možnosti, da bi razpravo deloma zaprli, pa je predsednik zbora dejal, da bodo o tem odločali poslanci sami, če bo to kdo predlagal. Zapiranje seje bi zaradi tehničnih priprav pomenilo, da se bo izredna seja krepko zavlekla. To pa bi lahko povzroči dodatne težave.

Kot je opozoril vodja zakonodajnopravne službe Božo Strle, bo navzočnost premiera nujna, če bo obrambni minister Veber morebiti odstopil na seji, da bi njegov odstop takoj obveljal. Formalno gledano mora minister, je dejal Strle, o odstopu obvestiti premiera, premier predsednika zbora, ta pa poslance. Če premiera ne bi bilo več, ker bi že odpotoval proti Novemu mestu, bi morali poslanci kljub morebitnemu odstopu Vebra torej glasovati o predlogu premiera ali razrešiti ministra. Ko gre za odstope ali odstavitve ministrov, Cerarja v vlogi predsednika vlade v državnem zboru ne more nihče nadomeščati.

Dve menjavi v DZ

Jutri se bodo poslanci seznanili še z odstopom ministrice za izobraževanje Klavdije Markež in njeno odpovedjo poslanskemu mandatu.

Če bo mogoče dovolj hitro izpeljati vse postopke, bodo poslanci jutri že potrdili polni poslanski mandat Dušanu Radiču, ki je prejšnji teden postal nadomestni poslanec namesto Markeževe. Če bo Veber jutri odstopil ali ga bo večina poslancev razrešila, bo takoj postal poslanec, nadomestni sedež pa bo izgubil nekdanji finančni minister Franc Križanič (SD).