Čeprav SD grozi z izstopom, ni nujno, da bo odšla

V SMC verjamejo, da bo SD v primeru Vebra ravnala državotvorno in ostala v koaliciji. Je razrešitev ministra samoumevna?

Objavljeno
30. marec 2015 23.28
Zoran Potič, notranja politika
Zoran Potič, notranja politika

Ljubljana – Po izraženi volji predsednika vlade Mira Cerarja, da SD predlaga novega obrambnega ministra namesto Janka Vebra, se je slednji temu uprl, SD pa ga je v prvem odzivu podprla. Bo stranka pri tem vztrajala, ali si še lahko premisli in ohrani položaj v vladi, je dilema, o kateri bo v prihodnjih dneh veliko govora.

Kakšne posledice bi lahko nastale za vladajočo koalicijo po odločitvi predsednika vlade Mira Cerarja, da si želi novega ministra za obrambo? Če se v SD odločijo, da bodo branili ministra in podpredsednika stranke Janka Vebra do konca, je jasno, da je lahko hitro konec koalicijske zgodbe za SD. Vendar tudi njihov izstop ne bi pomenil, da bi se Slovenija znašla v krizi vladanja, saj bi preostali koalicijski partnerici SMC in Desus ohranili minimalno večino v državnem zboru s 46 glasovi.

Če se umakne SD

Prva med razpoložljivimi koalicijskimi nevestami bi lahko bila Zaab, ki si je po volitvah prizadevala vstopiti v koalicijo, a je po odločitvi SMC ostala pred vrati zaradi ravnanj svoje predsednice Alenke Bratušek. V tem obdobju se je položaj v stranki dodatno zapletel, saj jo je zapustil poslanec Peter Vilfan, ki sicer še naprej deluje v okviru poslanske skupine Zaab, med pogajanji avgusta lani pa je bil med odločnejšimi zagovorniki vstopa v koalicijo. Pri tem stališču vztraja tudi danes, zato lahko morda okrnjena koalicija računa na njegov glas.

Drugi naslovnik morebitnega sodelovanja v koalicij bi lahko bila tudi NSi, ki se je že pogajala s SMC o vstopu v koalicijo, a so nato povabilo zavrnili. Predsednica NSi Ljudmila Novak je danes pohvalila ukrep Mira Cerarja. »Poziv Vebru, da odstopi, je prava poteza,« je dejala, zato ne bodo vlagali interpelacije zoper obrambnega ministra. V NSi ne verjamejo, da bi SD izstopila iz koalicije, »ker, kot sami pravijo, imajo veliko kadrov, zato sem prepričana, da bodo zlahka našli nadomestilo za ministra Vebra«. Zato tudi nič ne kaže, da bi NSi vstopila v Cerarjevo vlado. Takšnega vabila niso dobili, je dodala, po sprejetem zakonu o zakonski zvezi in družinskih razmerjih pa misli, »da bi naši člani in simpatizerji to potezo sprejeli s težavo«.

Faktor Erjavec

Tudi v SMC ne verjamejo, da bi se SD kar poslovila od koalicije. Poslanka SMC Lilijana Kozlovič je za STA dejala, da je poslanska skupina SMC enotna v podpori Cerarju, ob tem pa so tudi prepričani, »da bo SD ravnala državotvorno in ostala v koaliciji«. Za zdaj o drugih koalicijskih partnerjih ne razmišljajo, je dodala: »Verjamemo, da bo SD presodila, da je njihova odločitev, da ostanejo v koaliciji, prava. S tem bodo tudi potrdili državotvornost in ohranili zaupanje v politiko.«

Čeprav sta Miro Cerar in prvak Desusa Karl Erjavec v preteklih mesecih skovala trdno zavezništvo (danes ga je Cerar dodatno okrepil z izjavo, da bodo leta 2016 pokojnine zagotovo usklajene, če bo gospodarska rast 2,5-odstotna), je Erjavec v prvih odzivih dajal nasprotujoče si izjave. Najprej je govoril, da mora verjeti argumentom premiera, po sestanku s poslansko skupino pa, da se bo tudi sam poglobil v vsebino problema afere Veberkom, ker še ni vse povsem jasno. Kot je dejal, je še naprej dilema, komu bolj zaupati - premieru ali ministru za obrambo. O tem se bodo odločali v organih stranke v sredo, kar nakazuje, da morebitna razrešnica ministra za obrambo v državnem zboru ni tako samoumevna. Še zlasti po izjavi vodje poslanske skupine SDS Jožeta Tanka, da je razrešitev ministra stvar koalicije in da pri tem ne bi smeli računati na glasove opozicije.