Cerar: Biti begunec ne pomeni, da si terorist ali kriminalec

Na javni tribuni s Cerarjem o migrantski krizi precej burno.

Objavljeno
03. marec 2016 23.27
Shod proti migrantom
Ti. K., STA
Ti. K., STA

Ljubljana − Ekstremna stališča glede migrantske krize niso dobronamerna, treba je najti ravnovesje, je bilo sporočilo predsednika vlade Mira Cerarja na nocojšnji javni tribuni. Kljub temu je bila razprava na trenutke precej burna, premiera Cerarja je med nagovorom s pesmijo celo prekinila manjša skupina protestnikov.

Stranka SMC je namreč nocoj v Cankarjevem domu pripravila javno tribuno o begunsko-migrantskem vprašanju, s katero so želeli, kot so pojasnili, na strpen način soočiti različne poglede in javnosti pojasniti, kaj največja vladna stranka počne na tem področju.

A je bila razprava na javni tribuni na trenutke precej burna, saj so si udeleženci nasprotnih pogledov glasno izmenjevali medsebojne očitke. Poleg tega je skupina protestnikov v prvi vrsti Cerarjev nagovor prekinila s pesmijo, kritično do vladne politike pri reševanju migrantske krize, predvsem do postavitve ograje na meji. Cerar je nato dogodek označil kot »simpatičen prispevek, način izražanja mnenja«, ki pa po njegovih besedah ni bil korekten do ostalih.

Predsednik vlade je sicer pojasnil, da ima vlada pri soočanju z migrantsko krizo štiri osnovne usmeritve. Prva je po njegovih besedah humanitarnost, druga pa solidarnost. Slovenija se namreč ves čas strinja, da bo sprejela nekaj beguncev in prispevala k skupnemu evropskemu reševanju krize. A vzamemo lahko le toliko ljudi, kot zmoremo, je dejal premier in dodal, da v času množičnih prehodov večjega števila beguncev ne moremo sprejeti.

Pomembna usmeritev vlade pa je tudi varnost, je dejal Cerar in poudaril, da vlada zanjo skrbi od začetka krize in doslej ni bilo nobenih incidentov. Zato po Cerarjevih besedah ni razloga za strah. »Nekatere je strah, ker poslušajo tiste, ki jim poskušajo strah vzbuditi.«

Spregovoril je tudi o postavitvi ograje na meji s Hrvaško. Ta je po njegovih besedah »sporočilo hrvaški vladi«, saj je sosednja država nenapovedano in razpršeno v Slovenijo spuščala tisoče beguncev, zato je bilo treba sprejeti dodatne ukrepe. Znova je poudaril, da so tehnične ovire usmerjevalne in začasne ter jih bodo z veseljem odstranili, ko se bo migrantski tok ustavil.

Zavrnil je tudi očitke nekaterih prostovoljcev v publiki, da so razmere v begunskih centrih nevzdržne in nehumane, ter o preostri azilni zakonodaji. Kot pravi, tolikšnemu številu ljudi naenkrat ne moremo pomagati. Če se k nam zateče 5000 ljudi, je to za nas veliko večji izziv kot za kakšno večjo državo, je dejal Cerar in znova poudaril, da Slovenija ni zaprla meja, je pa država, ki varuje schengensko mejo.

Po drugi strani je zavrnil pomisleke nekaterih udeležencev javne tribune o varnostnem tveganju zaradi migrantske krize. »Biti begunec ne pomeni, da si terorist ali kriminalec,« je dejal premier. A hkrati po njegovih besedah ni mogoče izključiti, da so med njimi posamezniki s slabimi nameni. Imajo pa nadzor nad tistimi, ki so lahko »varnostno občutljiva zgodba«.

Ekstremna stališča o tej problematiki je sicer predsednik vlade označil kot nedobronamerna. Po njegovem mnenju gre za politično motivirane ljudi, ki jim »ni mar, kaj bo s Slovenijo, samo da bi oni prišli do koščka oblasti«. Vlada pa išče ravnovesje in pravo mero, je še poudaril premier ter zagotovil, da bo vlada spodbujala človečnost, ne pa hujskaštva in sovražnega govora.