Cerar bo o Peršakovi kandidaturi še premislil

V stranki SMC imajo menda o Peršakovi kandidaturi nekatere dvome.

Objavljeno
06. maj 2016 12.12
jsu*Cerar
Ma. F., STA
Ma. F., STA

Ljubljana − Čeprav je bilo sprva načrtovano, da bo premier Miro Cerar danes za ministra za kulturo predlagal Toneta Peršaka, se to danes še ne bo zgodilo. Cerar si bo namreč vzel še nekaj dni za premislek, so za STA sporočili iz njegovega kabineta. Dvomi po neuradnih informacijah menda prihajajo iz največje vladne stranke, SMC.

Po prvotnih informacijah bi moral premier predlog za novega ministra za kulturo v DZ poslati danes zjutraj. Desus je na to mesto predlagal Peršaka, pri čemer je predsednik stranke Karl Erjavec povedal, da se Cerar s kandidaturo strinja in da zato pričakuje, da bo čim prej vložena v DZ. A zdaj menda imajo v SMC nekatere dvome.

Tudi v četrtek je bilo iz SMC slišati, da mora premier opraviti še nekaj pogovorov in premislekov. Vodja poslanske skupine SMC Simona Kustec Lipicer je tudi povedala, da je v igri za ministra več imen, vendar je Desus uradno na to mesto predlagal zgolj zdajšnjega državnega sekretarja na ministrstvu za kulturo Peršaka.

Izvršni odbor Desusa je Peršakovo kandidaturo v sredo podprl soglasno. Peršak, ki bi na ministrstvu nasledil Julijano Bizjak Mlakar, je v sredo kot svojo prvo nalogo, če bo postal minister, izpostavil prizadevanje za postopno izboljševanje finančnega položaja kulture. Vendar drastičnih sprememb pri tem po njegovih besedah ni pričakovati.