Cerar: Brexit priložnost za krepitev moči EU

Slovenski premier je v Ljubljani gostil glavnega pogajalca evropske komisije za brexit Michela Barnierja.

Objavljeno
19. oktober 2016 21.39
Miro Cerar in Michel Barnier
Ju. K.
Ju. K.

Ljubljana -- Posebni pogajalec evropske komisije za brexit Michel Barnier je predsedniku vlade Miru Cerarju predstavil potek priprav na ločitvena pogajanja z Združenim kraljestvom in se seznanil s slovenski pogledom na najbolj aktualno politično vprašanje, s katerim se sooča Evropska unija.

Barnier, izkušen diplomat in nekdanji komisar, ki je ta mesec tudi uradno prevzel eno politično najbolj odmevnih in zahtevnih funkcij v Bruslju, je Slovenijo obiskal v sklopu turneje po evropskih prestolnicah, med katero se bo sestal z voditelji in visokimi predstavniki vlad ter si poskušal ustvariti sliko o tem, kakšna so njihova pričakovanja v zvezi s procesom britanskega izstopa iz Evropske unije.

Med pogovorom ga je Cerar, kot so v premierovem kabinetu zapisali v sporočilu za javnost, seznanil s stališčem slovenske vlade glede potrebe po enotnem in koherentnem pristopu EU do priprav in pogajanj z Veliko Britanijo, ki ne sme razdeliti preostalih 27 držav članic. Predsednik vlade se je zavzel za ohranitev enotnega skupnega trga z vsemi štirimi svoboščinami, vključno z najbolj sporno -- prostim pretokom delovne sile. Zavzel se je tudi za ohranitev ravni aktualne evropske finančne perspektive. Slovenija bo po njegovih besedah zelo pozorna na kakršne koli spremembe evropskega proračuna.

Barnier je slovenskega premiera seznanil s konceptualnimi in proceduralnimi pripravami na pogajanja, ki se bodo lahko začela šele, ko bo britanska vlada sprožila 50. člen lizbonske pogodbe. Britanska ministrska predsednica Theresa May je pred kratkim napovedala, da bo London to storil najkasneje do marca prihodnje leto.

Po besedah premiera Cerarja bi se morala med pogajanji nadaljevati tudi razprava o prihodnosti Unije. Britanski izstop vidi kot priložnost za krepitev kohezivnosti in moči EU.