Cerar ni odstavil Klemenčiča

Premier pričakuje, da bo šef Sove nadaljeval z reformo in zagotavljal profesionalno delo obveščevalcev.

Objavljeno
23. avgust 2016 19.28
ace/odbor DZ za obrambo
Mario Belovič, Peter Jančič
Mario Belovič, Peter Jančič
Ljubljana - »Ni razlogov, zaradi katerih ne bi bilo mogoče tudi v bodoče zaupati direktorju Zoranu Klemenčiču pri vodenju Sove,« je premier Miro Cerar sporočil po dolgem pogovoru s šefom Sove za zaprtimi vrati, ki ga je moral prekiniti, ko bi se moralo že začeti srečanje z direktorjem policije Marjanom Fankom in notranjo ministrico Vesno Györkös Žnidar o dogodkih v Izoli.

Reorganizacija Sove že od maja

Iz kabineta premiera so po pogovoru s šefom Sove sporočili, da je ta v zadnjem letu bistveno okrepila svoje dejavnosti. Prav tako uživa opazen ugled pri drugih državah in uspešno sodeluje s partnerskimi službami številnih držav, dejavnost obveščevalne službe pa je za državo posebej pomembne v času sodobnih varnostnih groženj, kot so terorizem in množične migracije, ter zapletenih privatizacijskih postopkov. Premier opozarja, da že od maja poteka reorganizacija Sove, zaradi česar ta potrebuje profesionalno in učinkovito vodstvo.

Cerar je od Klemenčiča v petek že dobil pisno poročilo, ki ga je zahteval zaradi anonimnih pisanj o korupciji in neobvladovanju položaja v Sovi. V anonimkah so pisci premiera pozvali, naj se poglobi v Klemenčičevo delo in v Sovi naredi red. Sova je po njihovem mnenju zaradi Klemenčiča izgubila vso operativno zmogljivost spoprijemanja s trenutno najbolj resnimi varnostnimi grožnjami, saj da je skoraj v celoti odvisna od obveščevalnih podatkov tujih služb.

Cerar: sramota za obveščevalce

Klemenčiču pa so anonimneži očitali, da agencijo »aktivno zlorablja za zbiranje obveščevalnih informacij, ki koristijo njegovim poslovnim interesom kot večinskemu lastniku finančne družbe GBD ter zaščiti njegove žene v sodnih postopkih, v katerih se je znašla zaradi finančnih zlorab pri lastninjenju kranjskega Merkurja«.

Iz kabineta premiera so o anonimkah zapisali, da je pisanje takšnih obtožb v popolnem nasprotju s profesionalnimi načeli obveščevalno-varnostne dejavnosti, ki omogočajo ustrezne kanale za morebitne pritožbe in opozorila na nepravilnosti ali celo nezakonitosti. Tovrstne prakse krnijo ugled in skušajo diskreditirati Sovo, kar gre na škodo celotni državi, ob anonimnem obračunavanju opozarja Cerar.

Premier pričakuje, da bo Klemenčič nadaljeval z reformnim procesom v organizaciji in zagotavljal profesionalno delovanje Sove v dobro interesov države. Direktorja je pozval k takojšnjim ukrepom za zagotovitev zaščite integritete izpostavljenih uslužbencev agencije, kar je tudi v neposrednem interesu države.