Cerar ima podporo DL, PS in Desusa

SLS bo v projektno vlado vstopila le, če se bodo zato odločili tudi v SD.

Objavljeno
12. februar 2013 12.29
Posodobljeno
12. februar 2013 12.29
KOALICIJA
An. B., notranja politika, Pi. K., Delo.si
An. B., notranja politika, Pi. K., Delo.si

Ljubljana – Danes dopoldan se je na parlamentarnih hodnikih zakrožila nova teorija, kako presekati politično krizo v državi.

Ideja, ki naj bi prišla iz kroga opozicijskih Socialnih demokratov, predvideva, da bi parlamentarne stranke v parlament vložile konstruktivno nezaupnico, namesto sedanjega premiera Janeza Janše (SDS) pa bi predlagale »slamnatega mandatarja«.

Ta bi kmalu po izvolitvi odstopil s funkcije in tako omogočil izvedbo predčasnih volitev. A pobuda med zainteresiranimi za novo parlamentarno večino se je kmalu izkazala za nerealno, saj ji nasprotujejo tako v PS in DL.

Tako začasna predsednica PS Alenka Bratušek, kot prvak DL Gregor Virant namreč menita, da lahko do novih volitev stranke najhitreje pridejo preko oblikovanja projektne vlade, v okviru katere bi se tudi dogovorili, kdaj bi izpeljati naslednje volitve.

Cerar sprejemljiv za PS in DL

»Glede ideje, ki jo je demantiral Igor Lukšič, pa predlagam, da on najde človeka za takšno nalogo in mu tudi sam pove, da je fiktivni mandatar,« je pomisleke izrazila Bratuškova.

»Ideja o fiktivnem kandidatu bi pomenila izigravanje ustave. Mislim, da se resni politiki o tem ne smemo pogovarjati, pač pa stopiti skupaj in s konstruktivno nezaupnico narediti konec Janševi vladi,« pa se je zavzel Virant.

Predsednik SD Igor Lukšič je na popoldanski tiskovni konferenci omenjeno možnost že opustil in napovedal, da je njegova stranka pripravljena podpreti konstruktivno nezaupnico, ki jo napovedujejo v PS, DL, SLS in Desusu, a le pod pogojem, da bo največja opozicijska stranka pri sestavljanju vlekla »pametne poteze«.

V tem primeru, ni izključil niti sodelovanja v novi projektni vladi. Kot smo poročali, bi po neuradnih informacijah v ospredje kot možni kandidat za Janševega naslednika stopil pravnik Miro Cerar. »Glede na to, da je politično neobremenjen, sredinski, mlad in izobražen, menim, da bi moral biti sprejemljiv tudi za našo poslansko skupino,« je takšno ocenila Bratuškova.

Podporo stranke DL je napovedal tudi Gregor Virant. Prepričan je, da bi Miro Cerar, če bi sprejel kandidaturo za mandatarja v morebitni novi vladi, prejel glasove poslancev DL. Končno besedo o tem bodo sicer rekli organi stranke, a Virant meni, da gre za »odličen predlog«.

Tudi v Desusu bi po besedah njenega predsednika Karla Erjavca novega mandatarja podprli pravnika Mira Cerarja, a uradne razprave o tem še niso imeli. Tudi vodja poslanske skupine pravi, da - kolikor pozna poslance DeSUS - kakšnih posebnih zadržkov za podporo Cerarju ne bo, če se ta odloči kandidirati.

SLS zavrnila projektno vlado

Danes je o politični situaciji razpravljal tudi izvršilni odbor SLS, kjer je bilo pričakovati, da bodo v projektno vlado vstopili le, če se bodo za to odločili tudi v SD in tako dobili širšo parlamentarno podporo. Izkazalo se je, da SLS v projektno vlado ne bo vstopila in bo svoje aktivnosti usmerila izključno na predčasne volitve.

Bratuškova, ki je pred kratkim z zainteresiranimi parlamentarci opravila »prvi krog« iskanja podpore za projetkno vlado, je komentirala, da »v tem trenutku ni čas za ultimate ne pri SLS ne pri SD«.

SDS ostro proti Cerarju

V SDS so se na vest, da je eden od možnih mandatarjev za novo vlado Miro Cerar, za zdaj odzvali na družbenem omrežju Twitter. Ob tem so se vprašali: "Strokovni sodelavec odvetniške pisarne Senica, brez najmanjših izkušenj v vladi ali vsaj gospodarstvu bo kar predsednik vlade?"