Löfven: Mladim moramo pokazati, da je prihodnost svetla

Slovenija bo s Švedsko sodelovala pri pripravi socialnega vrha na temo zaposlovanja in rasti.

Objavljeno
27. marec 2017 15.24
Stefan Lofven
Ju. K.
Ju. K.
Ljubljana −Slovenijo in Švedsko po oceni premierov obeh vlad povezuje prepričanje, da se mora Evropska unija na največje izzive, ki stojijo pred njo, odzvati tako, da ohrani enotnost, skupne vrednote in ustvarja nove priložnosti na področju dela, razvoja ter sodelovanja za vse, predvsem pa za mlade.

»Srečujeva se v ključnem času za EU,« je med delovnim obiskom pri predsedniku slovenske vlade Miru Cerarju, le nekaj dni po obeležitvi 60. obletnice podpisa rimske pogodbe, poudaril švedski premier Stefan Löfven. Prihodnost po njegovem prinaša velike izzive za sedemindvajseterico. »Ne smemo biti osredotočeni le na pogajanja o brexitu, ki bodo pomembna, ampak tudi na tisto, kar od nas pričakujejo naši državljani. To je ustvarjanje pogojev za rast, varnost in dobro življenje.«

Osrednja tema srečanja predsednikov vlad je bilo gospodarsko sodelovanje med državama, pri katerem sta po Cerarjevih besedah ugotovila, da je prostora za napredek še veliko. Švedska je največja gospodarska partnerica Slovenije med nordijskimi državami, gospodarska menjava je leta 2016 narasla za kar 13 odstotkov na 442 milijonov evrov. Po oceni slovenskega premiera je največ priložnosti za krepitev sodelovanja na področju prehrane, gozdnega in lesnega gospodarstva, zdravstvene in farmacevtske industrije ter turizma.


Stefan Löfven ob izstopu Velike Britanije iz EU opozarja, da zaradi tega ne smemo pozabiti na pričakovanja svojih državljanov. Foto: Blaž Samec/Delo

Premiera sta se pogovarjala tudi o sodelovanju na drugih področjih, dogovorila sta se za medvladno povezovanje in za krepitev povezovanja mladih. »Pomembno je krepiti spoznavanje obeh držav in vizijo mladih za prihodnost Evrope,« je povedal slovenski premier.

»Oba sva zagovornika čvrste, enotne, razvojno uspešne EU, ki želi v prihodnosti zagotavljati več zaposlenosti,« je med skupno novinarsko konferenco zatrdil Cerar. Ustvarjanje delovnih mest mora biti po mnenju socialdemokrata Löfvena prioriteta, Evropo mora pri tem ostati korak pred svetovno konkurenco. »Mladim moramo pokazati, da je prihodnost svetla,« za to pa je potrebno dati tudi več poudarka na socialno dimenzijo evropskega povezovanja, je poudaril gost.

Slovenija bo s Švedsko sodelovala pri pripravi socialnega vrha na temo zaposlovanja in rasti, ki bo novembra potekal v Göteborgu. Svojo udeležbo na vrhu je napovedal tudi premier Cerar

Arbitraža dvostransko vprašanje

Voditelja sta se dotaknila tudi varnosti in nezakonitih migracij. »Obe državi se na tem področju zavzemata za dialog,« je poudaril slovenski gostitelj, »oba sva stališča, da mora EU več storiti v državah izvora kriz in okrepiti nadzor na zunanjih mejah EU«. Löfven je izrazil zadovoljstvo, da imata vladi podobne poglede na vprašanje migracij, potrebe po delitvi odgovornosti za prosilce za azil in nujnosti vzpostavitve skupnega evropskega azilnega sistema. EU bi morala po njegovem mnenju odigrati tudi večjo vlogo na Zahodnem Balkanu. »Dogajanje v regiji vpliva na vse nas,« je poudaril švedski premier.

Na novinarsko vprašanje, kako Švedska gleda na arbitražni spor med Slovenijo in Hrvaško, je Löfven dejal, da gre v prvi vrsti »za dvostransko vprašanje med obema državama, ki ga je treba rešiti, saj je vzelo že veliko časa«. Arbitražno sodišče je po njegovem mnenju pristojno za sprejetje te odločitve. »Za obe državi je dobro, da ta temelji na mednarodnem pravu. A v reševanje tega vprašanju se ne bi radi neposredno vmešavali,« je še povedal.

Nekdanji švedski premier Fredrik Reinfeldt je kot predsedujoči svetu EU leta 2009 sodeloval pri iskanju rešitve slovensko-hrvaškega spora in prisostvoval pri podpisu arbitražnega sporazuma.