Cerar in Plenković se bosta sestala čez teden dni

Slovenski premier bo vztrajal, da bo tema pogovora implementacija odločitve arbitražnega sodišča.

Objavljeno
20. september 2017 13.53
De. P., STA
De. P., STA
New York, Zagreb − Premier Miro Cerar se je v torek na sedežu ZN, kjer se udeležuje splošne razprave svetovnih voditeljev na zasedanju 72. Generalne skupščine ZN, med drugim sestal s hrvaškim kolegom Andrejem Plenkovićem, pri čemer sta se dogovorila, da bo Cerar 27. septembra obiskal Zagreb. O arbitražni sodbi o meji s Hrvaško je govoril tudi z drugimi sogovorniki.

»S kolegom Plenkovićem sva se dogovorila, da se sestaneva 27. tega meseca v Zagrebu, kjer bova nadaljevala pogovor o meji med Slovenijo in Hrvaško, pri čemer bom seveda zastopal stališče, da mora biti to osrednja tema pogovora in se želim pogovarjati o implementaciji. To bo nadaljevanje dialoga in upam, da bomo šli v smeri, ki jo bomo zagovarjali. Prepustimo se času, da vidimo, kam bo ta razprava pripeljala,« je slovenskim novinarjem v New Yorku povedal Cerar.

Datum srečanja je na twitterju potrdila tudi hrvaška vlada in dodala, da sta se premiera o tem dogovorila na torkovem srečanju ob robu zasedanja GS ZN.


Pred tem je Plenković novinarjem povedal, da je v nedeljo zvečer telefoniral Cerarju in mu čestital za »sijajen uspeh« slovenskih košarkarjev na evropskem prvenstvu. »Dobila se bova danes ali jutri, da tudi sama prispevava k pripravi obiska v Zagrebu, ki naj bi se zgodil prihodnji teden,« je napovedal.

Plenković je sicer ponovil stališče Hrvaške, da je vprašanje meje s Slovenijo treba reševati v dvostranskih pogajanjih na podlagi mednarodnega prava. Ljubljana to vztrajno zavrača in vztraja pri uresničitvi junija letos izrečene arbitražne sodbe o meji med državama.

»Za nas je vprašanje implementacije arbitražne odločbe zelo pomembno in seveda ves čas aktivno nagovarjamo tudi druge premiere, predsednike držav in diplomate. Tudi sam sem zelo aktiven in danes sem bil posebno pozoren, ko je predsednik Donald Trump v svojem govoru pred Generalno skupščino posebej izpostavil pomen vladavine prava. Torej, da je treba spoštovati vladavino prava med državami in je pri tem celo omenil Južnokitajsko morje, kjer je šlo za arbitražo. Tako, da je to zelo pomembno za našo stvar,« je dejal premier.

Mahnič za Globus: Cerar grozi Hrvaški z vojno, ne jaz

Predsednik odbora DZ za obrambo Žan Mahnič je v pogovoru za današnji zagrebški tednik Globus obtožil slovenskega premiera Mira Cerarja, da je on tisti, ki z orožjem grozi Hrvaški, ker si prizadeva za enostransko uveljavitev arbitražne sodbe. Mahnič zavrača trditve, da je on rožljal z orožjem proti Hrvaški.

Če je kdo rožljal z orožjem, so to politiki na obeh straneh meje, trdi Mahnič ter poleg Cerarja obtožuje tudi slovenskega zunanjega ministra Karla Erjavca in hrvaško predsednico Kolindo Grabar-Kitarović.