Cerar: Jasno sporočilo vrha EU, da balkanske poti ni več

Slovenija bo dosledno uveljavljala schengenska pravila in čez mejo spuščala le tiste osebe, ki imajo ustrezne dokumente.

Objavljeno
08. marec 2016 10.35
Ma. F.
Ma. F.

Bruselj − Predsednik vlade Miro Cerar se je v Bruslju udeležil vrha EU s Turčijo, ki je posredoval zelo jasno sporočilo vsem tihotapcem, da zahodnobalkanske migracijske poti ni več. EU in Turčija sta namreč dosegli načelni dogovor, ki med drugim predvideva, da bo Turčija sprejela vse iregularne prebežnike, ki ne potrebujejo mednarodne zaščite. V zameno lahko med drugim računa na dodatno finančno pomoč.

Dosledno uveljavljanje schengenskih pravil

»Iregularni tokovi prebežnikov vzdolž zahodnobalkanske poti se zdaj končujejo,« piše v izjavi, ki so jo sprejeli voditelji. To, da se zahodnobalkanska pot končuje, pomeni, da vse države na tej poti zavračajo iregularne prebežnike. Slovenija bo tako od danes oziroma jutri dosledno uveljavljala schengenska pravila in čez mejo spuščala le tiste osebe, ki imajo ustrezne dokumente, je pojasnil premier.

Če se bo v Sloveniji znašel tuji državljan, ki bo prosil za azil, bo država v skladu z zakonodajo izvedla ustrezen postopek, da ugotovi, ali prosilec izpolnjuje pogoje za azil, je še pojasnil slovenski premier. Kot je dodal, pravica do zaprositve oziroma dodelitve azila še vedno obstaja v okviru mednarodno uveljavljenih in evropskih standardov, ki jih Slovenija spoštuje.

V Slovenijo 40 do 50 prebežnikov na mesec

Cerar je pri tem ponovil, da bo Slovenija v sklopu evropskega načrta za premestitev prebežnikov znotraj Unije v prihodnjem letu in pol sprejela 567 prebežnikov, pod pogojem, da bo to skupna akcija EU ter da se bo zahodnobalkanski tok učinkovito ustavil in da ne bo obremenjena s tranzitom.

Slovenija bo postopoma sprejemala od 40 do 50 prebežnikov na mesec, kar je obvladljivo število. Naše zmogljivosti to omogočajo, to omogoča tudi integracijo, je ocenil premier. Pri tem je sicer, kot je dejal, treba upoštevati tudi dejavnik, ali bodo ti ljudje dolgoročno želeli ostati v Sloveniji.

Glede sodelovanja s Turčijo pa je pojasnil, da so voditelji dosegli dogovor, ki ga bodo dorekli v sklopu dodatnih posvetovanj in potrdili čez deset dni, na zasedanju Evropskega sveta prihodnji teden.

Čeprav je sprva kazalo, da ne bo natančnejšega dogovora, gre zadeva v pravo smer, prihodnji teden bi dejansko lahko bili sprejeti zelo konkretni koraki pri sodelovanju EU in Turčije, je še ocenil.